SERNIK CASTINGOWY -NAJLEPSZY SERNIK NA ŚWIECIE!

Ten sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam.

A robię go często!

Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i znika w tempie błyskawicznym!

Ileż to razy chciałam Wam dać przepis, ale nie udawało mi się odciąć nawet jednego kawałeczka do zdjęcia!

Postanowiłam, że dam go teraz – teraz przy tej wyjątkowej okazji.

Kto oglądał na TVN dziś program MasterChef ten doskonale wie, że wzięłam udział w castingu i sernik był jednym z tych przysmaków, którym zajadało się jury podczas mojego występu.

Oblizywali się ze smakiem a na mojej twarzy pojawiał się coraz szerszy uśmiech – wiedziałam , że smakuje!

W jego przygotowanie włożyłam cale serce i widać to było na talerzu!

Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek.

Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu!

Koniecznie zróbcie!

sernik sylwia ladyga , sernik masterchef , ostra na slodko , najlepszy sernik , sernik idealny , pyszny sernik , sernik kremowy , najlepszy blog kulinarny (1)x

SKŁADNIKI:

* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg

* masło min. 82% – 100 g

* drobny cukier – 200 g

* wiejskie jajka – 6 szt

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rozgrzewamy piekarnik do 170C z termoobiegiem.

Natłuszczamy tortownicę ( 23 cm ) i obsypujemy mąkę ziemniaczaną.

Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.

Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.

Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.

Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy ok. 10 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 50-55 minut.

Pieczemy w kąpieli wodnej.

Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!

Posypujemy cukrem pudrem.

UWAGA!

 Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie a zarazem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.

Smacznego!

You Might Also Like

78 komentarzy

  • Reply
    MMS
    5 września 2016 at 10:18

    Wiernie śledzę wszytkie Twoje posty z przepisami. Twój blog jest moim ulubionym, wszystko zawsze wychodzi przepyszne ;)
    Możesz doradzić jakie konkretnie sera używasz do tego ciacha ;)? Chciałabym, żeby wyszło równie dobre co Twoje :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 10:19

      Bardzo miło mi to słyszec :))))
      Używam wiejskiego tłustego sera, takiego domowego.
      3 razy mielę i dopiero wtedy robię.
      Wychodzi obłędny!

  • Reply
    Sysia
    5 września 2016 at 12:41

    Witam chciałabym zrobić dodatkowo z rosą czy mogę dodać więcej żółtek aby później mieć z czego zrobić rosę i czy zwiększyć wtedy ilość jakiegoś innego składnika żeby nie wyszło za rzadkie

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 12:45

      Ten sernik nie jest dobrym pomysłem na przerobienia go na rosę – sam w sobie jest idealny i każda kombinacja może sprawiać , że nie będzie tak kremowy.
      Z rosa polecam ten -https://ostra-na-slodko.pl/2015/02/07/sernik-z-rosa/

    • Reply
      Edyta
      24 grudnia 2020 at 10:02

      Zrobilam sernik z tego przepisu i zastosowałam wszystkie Twoje rady..Sernik wyszedl chyba idealny.. prosty jak stół , nic a nic nie opadł..delikatny puszysty..pyszny.. usłyszałam że nie taki powinien być sernik . Że najlepszy to taki ciężki zbity..z opieczonymi rantami i dobry sernik to zawsze troche w środku opada.. stwierdziłam ze zrobic taki to nie sztuka i wezmę robota i zrobię takich mnóstwo..ale nie powiem przykro mi było. Pozdrawiam i dziękuję za przepis♡

  • Reply
    Bożena
    5 września 2016 at 14:46

    A czy mogę użyć miksera, żeby sobie ułatwić?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 września 2016 at 15:08

      Bożenko, użycie miksera sprawi, że sernik napowietrzy się, a zarazem urośni wysoko do góry, dużo opadnie i nie będzie tak idealnie kremowy.
      Sekret własnie w tym ręcznym ucieraniu.

  • Reply
    elkapatelka
    5 września 2016 at 15:30

    az dziw bierze, że sernik pieczony w piekarniku a nie sabatniku.
    To juz nasze prabacie wiedziały że tajemnicą dobrego jakiegokolwiek ciasta jest świeżość i czystośc składników. Ot i cała filozofia smaku.

  • Reply
    Kasia
    6 września 2016 at 07:52

    A można dodać np rodzynki lub morele?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 08:31

      Jak najbardziej mozna dodać – wszystkie dodane składniki obtaczamy wczesniej w mące ziemniaczanej i pamiętajmy, żeby ie przesadzać z ich ilością :)

  • Reply
    Irena
    6 września 2016 at 09:41

    Czy można użyć twarogu sernikowego? I czy można zastąpić cukier miodem?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 09:59

      Zdecydowanie dużo lepszy będzie z sera własnoręcznie 3krotnie mielonego.
      Jeśli chcesz użyć sera wiaderkowego polecam TYLKO TE bardzo gęste i kremowe – najlepszej jakości.
      Cukru proszę nie zastepować w tym wypadku miodem

  • Reply
    Olka
    6 września 2016 at 16:40

    Czy po upieczeniu sernika można uchylić drzwiczki od piekarnika, aby szybciej wystygł? Czy wówczas całkowicie opadnie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 września 2016 at 16:41

      Sernik tak czy iak troszkę opadnie – jest to zupełnie naturalne.
      Śmiało moze się studzić przy uchylonych drzwiczkach .

  • Reply
    MAGDA
    7 września 2016 at 10:54

    Mam kilka pytan :-) czy jest możliwość użycia sera z wiaderka np Piatnicy jest on zmielony i bardzo zbity, czy do ubicia białek mozna jednak użyć miksera ? :-) i czy jak wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika przy 170C to wtedy może być termoobieg? Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 września 2016 at 11:09

      Więc tak : Jeśli ser jest naprawdę gsty, kremowy i dobrej jakości czyli np Piątnica , Wloszczowa to jak najbardziej moża go użyć.
      Do samych białek możemy użyć miksera, ale później już absolutnie nie ( taka kara! :D )
      Sernik zaczynamy piec z termoobiegiem ( jesli widzimy, że zbyt się przypieka na górze przykrywamy go folią aluminiową ).

      Smacznego! :*

  • Reply
    MAGDA CICHOWLAS
    7 września 2016 at 14:25

    Bardzo dziękuję za komplement informacji, w niedługim czasie będę próbowała podejść do tego przepisu, oczywiście pozytywnym wynikiem :-) pochwalę się na blogu :-) pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    14 września 2016 at 15:11

    Czy mogłabyś podać nazwę jakiego sera Ty używasz?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 września 2016 at 15:22

      Kochana ja kupuję wiejski, taki z placu, krojony na wagę.
      Ale sklepowe również się nadadzą – pamiętaj by były dobrej jakości, świeży ( tlusty albo półtłusty )

  • Reply
    Kasia
    15 września 2016 at 01:42

    Masło ucieramy z cukrem łyżką?ja wiem że drewnianą,ale może być kulką?

  • Reply
    Marzena
    17 września 2016 at 12:32

    Piekłam według przepisu,wszystko super,patyczek suchy ,ale jak ostygł,dół serniczka troszkę jest wilgotny..Mam nadzieję że się dopiekł,może być niedopieczony???

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 września 2016 at 12:39

      Dopiekł się na 100%
      Ogólnie sernik wychodzi taki wilgotny, kremowy …. jak dokładnie wystygnie wszystko powinno ładnie stać :)
      A w smaku jak ? :)))

  • Reply
    Beata
    18 września 2016 at 15:26

    A czy pianę z cukrem tez można ubić mikserem czy już ręcznie?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 września 2016 at 00:18

      Pianę z cukrem jak najbardziej, później już nie ruszamy miksera <3

  • Reply
    Agnieszka
    21 września 2016 at 08:36

    witam :) chciałabym upiec ten sernik. pytanie – nie mam termoobiegu :( w ilu stopniach powinnam w takim razie piec i jak długo?
    pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 września 2016 at 08:39

      Temparatury nie zmieniaj.
      Ułóż sernik na wyższej pólce i piecz go k. 10-15 minut dłużej, z tym , że przykry wtedy górę folią aluminiową.
      Pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
      Smacznego :*

      • Reply
        Agnieszka
        21 września 2016 at 15:00

        Tą folię to od początku pieczenia?

  • Reply
    Anita
    24 września 2016 at 18:00

    Najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadlam! Nie moglam sie doczekac az wystygnie I na cieplo juz probowalam ❤️

  • Reply
    Marta
    6 października 2016 at 11:50

    A czy mogę dać normalny cukier zamiast drobnego? Jeśli to tak to tyle samo czy mnie może?

    Pozdrawiam:)

  • Reply
    Kasia
    4 grudnia 2016 at 15:57

    Sernik wyszedl przepyszny,puszysty,kremowy… mhhmm,polowe zjedlismy na cieplo,a czy druga polowe po wystygnieciu wstawic do lodowki? Czy nie ma takiej koniecznosci?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 grudnia 2016 at 16:03

      Super!!!! Strasznie się cieszę! Śmiało o lodówki — zimny równie obłędny!

  • Reply
    ANULA
    15 grudnia 2016 at 22:32

    Witam.
    Jeśli chciałabym upiec w dużej prostokątnej blaszce a nie tortownicy to trzeba by zmienic (zwiększyć) ilość składników, tak aby sernik nie był zbyt niski?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 grudnia 2016 at 22:55

      Tak, zdecydowanie trzeba podwoić składniki.
      Czas pieczenia też wydłużamy, z tym , że „dopiekamy go” w ten niższej temperaturze uważając, by góra nie przyrumieniła się na bardzo ciemny kolor.

      • Reply
        Ewa
        3 listopada 2017 at 22:09

        Witam, a orientacyjnie- o ile należy ten czas wydłużyć?

        • Reply
          Sandra
          21 października 2020 at 15:33

          Muszę przyznać że jest obłędnu!! Pierwszy raz piekłam sernik i z tego podekscytowania nie doczytałam ze miałam piec z termoobiegiem 😅 dodatkowo robiłam go z 3 letnim synkiem wiec wspomogliśmy się mikserem przy ucieraniu masła z cukrem i żółtkami i przy białku ale resztę mieszaliśmy delikatnie łyżką. Coś czuje ze na stałe zagości w naszym domu bo przy samym przygotowaniu syn miał mnóstwo frajdy :)

  • Reply
    Mi
    21 grudnia 2016 at 08:56

    Hej, kochana dostałam takie prawdziwy wiejski twaróg od „baby ze wsi”. Czy mogę upiec z niego twój sernik? Mam 2kg, myślisz że mogę podwoić wszystkie składniki i będzie ok na dużą blachę? I ostatnie pytanie, bo lubię w serniku rodzynki i skórki pomarańczy, czy nie zepsuje to przepisu jak dodam? Wiesz nie oklaplnie itd.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2016 at 09:22

      Tak , wiejski twaróg jak najbardziej :)))
      Czas pieczenia będzie trzeba oczywiście wydłużyć ( na początku w 170C, potem dopiekaj w 150-160C )
      Rodzynki i skórka pomarańczy jak najbardziej – pamiętaj, żeby btoczyć rodzynki wcześniej w odrobinie mąki ziemniaczanej.
      Ilość cukru dopasuj „pod siebie”
      Wspólczuję ucierania 2 kg sera :D heheheh
      Pamiętaj – nie używamy miksera! Tylko do białej można go użyć

  • Reply
    Zuza
    21 grudnia 2016 at 14:22

    ’Białka ubijamy na sztywno, a następnie do ubitych dodajemy resztę cukru i dokładnie mieszamy.’ <– to znaczy, że ubijamy białka mikserem, a po dodaniu cukru mieszamy? Czy używamy miksera do połączenia z białkami?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2016 at 14:27

      Kochana przeczytaj dokładnie cały przepis – najlepiej CAŁY sernik ubić ręcznie ( łącznie z bialkami ).
      Jeśli musisz użyć miksera to możemy go użyć do ubicia samych białej i później tych z cukrem. Później całkowicie odstawiamy mikser.

      • Reply
        Zuza
        22 grudnia 2016 at 13:47

        To rozumiem, że masę wcześniej przygotowaną mieszamy z białkami ręcznie – chodzi mi o to, że białka ubijamy z cukrem, czy ubijamy same białka, a cukier, który do nich dodajemy, mieszamy ręcznie?

  • Reply
    Magda
    27 grudnia 2016 at 15:32

    Czy mogę ser „zmielić” blenderem, rozdrabniaczem? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

  • Reply
    Mi
    21 stycznia 2017 at 08:17

    Zrobiłam:) z wiejskiego sera, z rodzynkami i skórkami pomaranczy. Wyszedł genialny, taki jak pamiętam z dzieciństwa. Zajadałam całe świeta. Dziękuję za cenne wskazówki i super przepis. Dziś zabieram się za sernik kokosowy na ciemnym spodzie :) dam znać jaki efekt.

  • Reply
    Anna
    12 kwietnia 2017 at 20:11

    O ile powinnam wydłużyć czas pieczenia podwójnej porcji w prostokątnej blasze?

  • Reply
    asia
    29 kwietnia 2017 at 22:27

    Jeszcze nie smakowałam, ale na dzień dobry coś poszło nie tak… W piekarniku sernik dość mocno urósł, i podczas studzenia mocno opadł… Hmmm…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 kwietnia 2017 at 22:31

      Zbyt długo ubijałaś i za mocno napowietrzyłaś sernik.

  • Reply
    patrryszja
    10 lipca 2017 at 16:38

    A moglabys podac z jakich ty korzystalas skladnikow? (chodzi mi o marki)

  • Reply
    darkaaa
    22 listopada 2017 at 21:22

    musze koniecznie wyprobowac ten przepis. czesto pieke serniki bo maz uwielbia:) mam dostep do wiejskich produktow ale wtedy wychodzi mi bardzo tlusty wrecz ocieka kropelkami tluszczu. rozpada sie,dlatego zawsze mieszam troche sera chudego z tlustym maslo z margaryna. hmmm… zobaczymy jak bedzie tym razem☺

  • Reply
    Jolanta
    24 listopada 2017 at 01:36

    Czy do tego sernika można użyć biszkoptów lub ciastka na spód?

  • Reply
    Ola
    2 grudnia 2017 at 13:11

    Wygląda super :) Chce go wypróbować na święta, tylko czy można po upieczeniu oblać go wartswa czekolady? Po wierzchu?

  • Reply
    Iga
    29 marca 2018 at 09:00

    Przymierzam się do upieczenia tego sernika i chciałam dopytać już o sam etap pieczenia (nie mam doświadczenia z sernikami:). W tym przepisie pojawia się w nawiasie informacja „bez termoobiegu”, natomiast w artykule z radami, jak upiec idealny sernik, pojawia się informacja, że z termoobiegiem też będzie dobrze. Myślałam, żeby wstawić do piekarnika naczynie z wodą, czy wtedy termoobieg będzie w porządku? Czy przy tym przepisie lepiej w ogóle go nie stosować? Chciałabym, żeby sernik był puszysty i nie za suchy. Będę wdzięczna za radę:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 marca 2018 at 09:40

      Już Ci Kochana mowię.
      Możesz go upiec na 2 sposoby :
      – BEZ TERMOOBIEGU – wtedy piecz klasycznie, bez kąpieli. Wszystko się oczywiście upiecze, wyjdzie obłędny … natomiast jest możliwość , że boki delikatnie się podniosą i popękają – nie zmienia to w ogóle smaku!
      – Z TERMOOBIEGIEM = wtedy śmialo daj do kapieli. W przypadku kapili trzeba jednak wydłużyć delikatnie czas pieczenia – o ok. 10-15 minut ( zobaczysz po kolorze ).

      Najlepiej studzić przez noc. Sernik robiony z kapielą jest bardziej delikatny, wilgotny i kremowy, ale też studzi się dłuzej. Jeśli tylko masz czas na studzenia – to jak najbardziej polecam!

  • Reply
    Iga
    29 marca 2018 at 10:46

    O to mi własnie chodzi, żeby był delikatny i wilgotny, więc upiekę w kąpieli. Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź!

  • Reply
    Szina
    12 kwietnia 2018 at 09:39

    Czy mogę sernikowi zrobić spód? Np. Z ciastek pelnoziarnistyh i masła? Lubię serniki właśnie na takim spodzie i nie wiem czy można też przepis tak przerobić. Jeśli tak to jaki czas pieczenia wtedy?

  • Reply
    Paula
    21 listopada 2018 at 19:18

    Witam :)
    Ja z takim zapytaniem. Czytałam przepis ze zrozumieniem i komentarze ;) i mam pytanie jak Pani piekła ten serniczek tzn według przepisu czy może w kąpieli ? Chciałabym wierni odtworzyć serniczek Pani na zbliżające się święta :-)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 listopada 2018 at 22:29

      Wszystko wg. przepisu :))
      Te, które piekę w kąpieli to jest tam przy nich wyraźna informacja .
      Ten jest na tyle delikatny …na tyle kremowy, że nie trzeba go piec w kąpieli, ale KONIECZNIE trzeba trzymać się podanych temperatur.

      Czekam na wiadomość jak smakował! :)))

      • Reply
        Aleksandra
        16 września 2020 at 21:23

        Mi niestety nie udał się, mocno urósł, popękał i nawet trochę uciekł z blachy, a jak zmniejszyłam temperaturę do 150 st, mocno opadł i pozostał mokry. Piekłam go nawet dłużej i dalej mokry.

  • Reply
    Basik
    6 sierpnia 2019 at 14:02

    Pysznośc!!!robiłam zamiast mączki dałam budyń i spod ciasteczkowy 😊dziękuję za przepis

  • Reply
    Ewa
    6 sierpnia 2019 at 14:05

    😀😀😀pycha

  • Reply
    Kaeola
    9 października 2019 at 08:57

    Witam :) czy mąka ziemniaczana a skrobia to to samo?? Nigdzie nie znalazłam mąki więc kupiłam skrobie ziemniaczana, czy nie zepsuje mi to ciasta? :)

  • Reply
    Anonim
    9 października 2019 at 10:52

    Witam! Czy można zamiast mąki dać skrobie ziemniaczana?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 października 2019 at 10:53

      Oczywiście – proszę tylko nie przesadzić z ilością. <3 Będzie pysznie!

  • Reply
    Sławka
    23 grudnia 2019 at 18:44

    Zawsze robiłam sernik według przepisu mojej mamy i wychodził pyszny. Dzisiaj zrobiłam go według Pani przepisu i jestem na siebie wściekła. Produkty i wykonanie ściśle według wskazówek i co? Sernik co prawda pięknie wyrósł, ale podczas studzenia w uchylonym piekarniku strasznie popekał na środku. Nadaje się tylko do wyrzucenia. 😭

  • Reply
    Sławka
    23 grudnia 2019 at 19:03

    Chciałabym wiedzieć dlaczego, zamiast odpowiedzieć, usunęła Pani mój komentarz? Pisałam w nim, że mimo, iż wszystkie składniki i sposób wykonania był ściśle według Pani przepisu, sernik wyszedł okropny. Urósł co prawda, ale na środku strasznie popekał. Nie będzie można go w ogóle pokroić, więc na święta obejdę się smakiem. Czy tym razem zamiast usunąć mój komentarz odpowie mi Pani dlaczego tak się stało?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 grudnia 2019 at 23:53

      Hahahahahahaha !

      Komentarz nie został usunięty, tylko nie został jeszcze Zatwierdzony wcześniej – więc radzę pomysleć przed napisaniem ;)

      • Reply
        Edyta
        24 grudnia 2020 at 10:02

        Zrobilam sernik z tego przepisu i zastosowałam wszystkie Twoje rady..Sernik wyszedl chyba idealny.. prosty jak stół , nic a nic nie opadł..delikatny puszysty..pyszny.. usłyszałam że nie taki powinien być sernik . Że najlepszy to taki ciężki zbity..z opieczonymi rantami i dobry sernik to zawsze troche w środku opada.. stwierdziłam ze zrobic taki to nie sztuka i wezmę robota i zrobię takich mnóstwo..ale nie powiem przykro mi było. Pozdrawiam i dziękuję za przepis♡

        • Reply
          Ostra na Słodko
          24 grudnia 2020 at 15:18

          Nie ma się co przejmować docinkami! Zawsze znajdzie się ktoś, kto chętnie wbije szpile!
          Najważniejsze , że sernik posmakował! Zawsze robi furorę :))))

          Wesołych Świąt!

  • Reply
    Marta
    23 czerwca 2020 at 13:10

    Powiem tylko WOW! A myślałam, że jadłam dobry sernik… dopóki nie zrobiłam tego :) Użyłam twarogu z wiaderka 'Mój Ulubiony’. Ten sernik to SZTOS!!! <3 Dziękuję za przepis <3

  • Reply
    Aleksandra
    16 września 2020 at 21:28

    Mi niestety nie udał się, mocno urósł, popękał i nawet trochę uciekł z blachy, a jak zmniejszyłam temperaturę do 150 st, mocno opadł i pozostał mokry. Piekłam go nawet dłużej i dalej mokry. Zastanawiam się, co zrobiłam źle i myślę, że pewnie to wina twarogu z wiaderka. Miałam serek waniliowy President. Porażka. Tyle produktów do wyrzucenia.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 września 2020 at 23:00

      Pozostaw w lodówce na noc i daj znać jutro czy aby napewno się nie udał.
      Bo kurcze … zawsze się udaje!

      Ja ogólnie tego sera nie używam i nie polecam ( jedyny President jaki polecam to ten z dodatkiem mascarpone, ale do innych serników. ).

      Jeśli wiaderkowy to tylko i wyłącznie WIELUŃ – to prawdziwy, gęsty , twardy , zbity ser.

    Skomentuj Magda Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress