PIEROŻKI MOMO Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY Z MLEKIEM KOKOSOWYM

 

Dziś zabieram Was w kierunku ukochanych Indii i Nepalu!

pobrane

Mam dla Was przepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka.

Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie,  któremu nikt się nie oprze.

pierozki momo , indyjskie curry , czerwone curry , apetina , curry z pierozkami , kuchnia indyjska , ostra na slodko, sylwia ladyga (4)x

Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne i wyjątkowo smaczne!

A w mojej głowie jak grzyby po deszczu rodzą się fantastyczne przepisy!

Częstujcie się!

To danie ma TO COŚ, czemu nikt się nie oprze!

     pierozki momo , indyjskie curry , czerwone curry , apetina , curry z pierozkami , kuchnia indyjska , ostra na slodko, sylwia ladyga (6)xx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI:

* serek kremowy – 125 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna ok. 1 pełna szkl
* miękkie masło – 1 łyżeczka

FARSZ:

* filet z kurczaka – 1 szt
* serek kremowy – 125 g
* sól, pieprz, curry
* świeża kolendra
* masło ghee – 2 łyżki

SOS:

* masło ghee – 1 łyżka
* szalotka – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* papryczka chili – 1 szt
* kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski  – po 1 łyżeczce
* ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki
* pomidory w puszce – 1 op
* mleko kokosowe – 125 g
* sok z limonki
* sól

pierozki momo , indyjskie curry , czerwone curry , apetina , curry z pierozkami , kuchnia indyjska , ostra na slodko, sylwia ladyga (3)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SEROWE CIASTO NA PIEROGI:

Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy.

Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ).

Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi na ok. 8 cm, przykrywamy ściereczką i bierzemy się za farsz.

FARSZ:

Oczyszczone mięso z kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem, przesmażamy do miękkości na rozgrzanym maśle ghee – uważajmy, by nie przeciągnąć, bo zrobi się suche!

Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

PIEROGI / SAKIEWKI:

Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić!

SOS:

Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat.

Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut.

Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy o połowę cały czas mieszając i doprawiamy sokiem z limonki.

CAŁOŚĆ:

Przygotowane pierogi/sakiewki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

Odcedzamy i podajemy gorące z aromatycznym sosem curry i świeżo posiekaną kolendrą!

Fajnym dodatkiem są również podprażone orzeszki ziemne!

Smacznego!

pierozki momo , indyjskie curry , czerwone curry , apetina , curry z pierozkami , kuchnia indyjska , ostra na slodko, sylwia ladyga (2)x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress