RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Mój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini.

Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata.

Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki i delikatne.

Robi się je w 20 minut i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło.

Spróbujcie!

 risotto-z-cukinia-risotto-z-kurczakiem-pyszne-risotto-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-najlepsze-risotto-2xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* ryż do risotto – ok. 1,5 szkl
* filet z kurczaka – ok. 150 g
* mała cukinia – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* białe wino – 200 ml
* masło – 1 czubata łyżka
* oliwa z oliwek
* bulion warzywny – ok. 3-4 szkl
* parmezan – do posypania
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę.

Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu.

Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia ).

W tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię ( by była al dente ).

Do prawie ugotowanego ryżu dodajemy mięso i podsmażoną cukinię, wszystko razem mieszamy,, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę masła , dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące posypane świeżo tartym parmezanem i natką pietruszki.

Smacznego!

risotto-z-cukinia-risotto-z-kurczakiem-pyszne-risotto-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-najlepsze-risotto-1xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress