RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku

Rafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć!

Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta, jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku.

Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy!

Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość!

Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu i zachwycają podniebienie!

Taki deser jest idealnym pomysłem na romantyczną randkę albo przyjęcie.

Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!

Polecam!

  rafaello , rafaello na krakersach , deser kokosowy, ostra na slodko , sylwia ladyga (5)x

SKŁADNIKI:

( 1 duża porcja )

* mleko – 125 ml
* mleko kokosowe – 200 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
* cukier – 3 łyżki
* masło – 50 g
* wiórki kokosowe – 3 łyżki
* posiekane migdały – 3 łyżki
* krakersy – 10 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko kokosowe grzejemy z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gorącego dodajemy mleko zwykłe wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty.

Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia.

Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos.

Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami.

Naprzemiennie układamy aż do wykończenia składników.

Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i bakaliami.

Podajemy mocno schłodzone.

Smacznego!

rafaello , rafaello na krakersach , deser kokosowy, ostra na slodko , sylwia ladyga (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress