POLICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE W SYROPIE Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU Z GRZYBOWYM KASZOTTO I PUDREM PIETRUSZKOWYM

policzki-wieprzowe-policzki-w-sosie-soczyste-policzki-kaszotto-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-2xxx

Policzki wieprzowe to wydaje mi się nadal rzadko spotykany na polskich stołach widok.

Ja postanowiłam to zmienić!

Już jakiś czas temu zakochałam się w policzkach wieprzowych i teraz z wielką przyjemnością przygotowuję je w domu – na mniejsze i większe okazje!

Dziś mam dla Was przepis wyjątkowy, ponieważ stworzony specjalnie na konkurs HENDI, który oceniał będzie mistrz nad mistrze – sam Kurt Scheller.

image

Ulubione policzki zapiekałam w fantastycznej marynacie/syropie, która jest taką moją „popisówką” na specjalne okazje!

Do tego kasza gryczana niepalona prażona z cydrem i bulionem z suszonych grzybów, puder w pietruszki i fantastyczne danie gotowe!

Jest idealnym pomysłem np. na świąteczny albo niedzielny obiad – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. tak marynata/syrop z karmelizowanego czosnku jest również fantastycznym pomysłem do kurczaka!

 policzki-wieprzowe-policzki-w-sosie-soczyste-policzki-kaszotto-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-3xxxx

SKŁADNIKI:

* świeże policzki wieprzowe – 3 szt

SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU:

* czosnek – 3 główki
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* ocet balsamiczny – 4 łyżki
* woda – 250 ml
* cukier – 1 czubata łyżeczka
* mała chili – 1 szt
* świeży tymianek
* sól

DODATKOWO:

* kasza gryczana niepalona – 0,5 szkl
* szalotka – 1 szt
* cydr – 3/4 szkl
* wywar z suszonych grzybów – ok. 2-2,5 szkl
* masło – 1 czubata łyżeczka
* oliwa z oliwek
* parmezan
* natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KASZA GRYCZANA:

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną szalotkę a następnie wsypujemy kaszę gryczaną niepaloną – przesmażamy.

Całość zalewamy cydrem, redukujemy alkohol a następie podlewamy zrobionym wcześniej bulionem/wywarem z suszonych grzybów i gotujemy do miękkości.

Na koniec zdejmujemy z palnika, dodajemy łyżeczkę masła i doprawiamy do smaku solą,  pieprzem.

POLICZKI WIEPRZOWE:

Policzki wieprzowe oczyszczamy błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i osmażamy na odrobinie oliwy z obu stron na lekko złoty kolor.

Układamy w naczyniu żaroodpornym.

SYROP Z KARMELIZOWANEGO CZOSNKU:

Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy obrany czosnek, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek ), smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym oraz 250ml wody i gotujemy ok.10 minut.

Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop.

CAŁOŚĆ:

Przygotowanym syropem zalewamy obsmażone mięso, dokładnie obtaczamy i wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 1 godz. ( do 1h 20 min ). – dużo zależy od mocy i jakości piekarnika oraz wielkości policzków.

Po mniej więcej połowie pieczenia obracamy je, podlewamy odrobiną delikatnego bulionu oraz marynatą i pieczemy dalej.

Policzki mają być delikatne, soczyste a pod dotknięciem widelca mają się rozpadać.

Ps. na spód piekarnika włóżmy naczynie żaroodporne wypełnione wodą – sprawi to , że woda będzie parować, dzięki czemu mięso pozostanie bardziej soczyste!

Tak przygotowane podajemy z ugotowanym w tym czasie kaszotto, chipsem z pieczarki oraz parmezanu i wysuszoną oraz drobno posiekaną natka pietruszki.

policzki-wieprzowe-policzki-w-sosie-soczyste-policzki-kaszotto-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-4xx-sylwia

Smacznego!

14317508_1117079071692628_229929479002040060_n

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress