EKLERKI Z KREMEM KOKOSOWYM

eklerki , krem kokosowy , krem rafaello , ciasto ptysiowe , eklerki z kremem , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog (3)x

Jedziemy do Francji!

pobrane

Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe?! Wiecie!

Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki.

Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem.

Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę.

Można je dodatkowo polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym.

Koniecznie spróbujcie!

eklerki , krem kokosowy , krem rafaello , ciasto ptysiowe , eklerki z kremem , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog (2)x

SKŁADNIKI:

( ok. 8-10 szt )

CIASTO:

* woda – 0,5 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* masło – 50 g
* jajko – 3 szt

KREM KOKOSOWY:

* mascarpone – 300 g
* śmietana 36% – 150 g
* biała czekolada – 100 g
* wiórki kokosowe – ok. 80 g
* żelatyna – 1 łyżka
* cukier puder – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.

Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy.

Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą.

Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem.

KREM KOKOSOWY:

Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy.

Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.

Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła w kremie.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nadziewamy schłodzonym kremem koksowym.

Smacznego!

eklerki , krem kokosowy , krem rafaello , ciasto ptysiowe , eklerki z kremem , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog (3)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress