TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM

Jak wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę!

Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu.

Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące

Idealny na taki jesienny obiad!

Koniecznie spróbujcie!

tagliatelle-z-kurrczakiem-makaron-z-pulpecikami-makaro-z-sosem-smietanowo-porowym-tagliatele-z-miesem-ostra-na-slodko-1x

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron wstążki z pełnego ziarna Lubella – 2 porcje
* filet z kurczaka – 250 g
* cebula – 1 szt
* jajko – 1 szt
* bułka tarta – 1 czubata łyżka
* musztarda stołowa – 1 łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* por – 1 szt
* pieczarki – 5 szt
* śmietana kremówka – 200 ml
* parmezan – do posypania
* sól, pieprz – do smaku
* mąka do obtoczenia
* olej do smażenia

images

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku.

Dodajemy czubatą łyżkę ( albo 2! ) bułki tartej, łyżeczkę musztardy i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki.

Każdy obtaczamy w odrobinie mąki i smażymy kilka minut na patelni tej samej na której smażyliśmy cebulę ).

Zdejmujemy klopsiki, dodajemy pokrojony por i pieczarki – przesmażamy, a następnie ponownie wrzucamy nasze klopsiki i jeszcze chwilę przesmażamy.

Zalewamy śmietaną kremówką ( wcześniej hartujemy, żeby się nie zważyła ), dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron tagliatelle i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy świeżym koperkiem i tartym parmezanem.

Smacznego!

tagliatelle-z-kurrczakiem-makaron-z-pulpecikami-makaro-z-sosem-smietanowo-porowym-tagliatele-z-miesem-ostra-na-slodko-7

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress