RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI

ramen , najlepszy ramen , ramen idealny , rosol idealny , najleszy przepis na amen , ostra na slodko , sylwia ladyga , blog kulinarny , najlepszy blog kulinarny , sylwia masterchef

Kto spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu, ten już zawsze do tego smaku powraca!

Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron.

Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę.

Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu – ramen, Shōyu-ramen i Miso-ramen.

Ja dziś mam dla Was swoją ulubioną wersję!

Niesamowicie aromatyczną, sycącą, rozgrzewającą i co najważniejsze – zdrową!

Taka zupa jest idealnym pomysłem na chłodne jesienne dni – moją rodzinę zachwyciła!

Mam nadzieję, że zachwyci również #Ambition.

Polecam!

 ramen-najlepszy-ramen-zupa-milosci-japonski-rosol-najlepszy-ramen-przepis-ostra-na-slodko-sylwi-ladyga-3xx

SKŁADNIKI:

* schab z kością – 150 g
* nóżki i skrzydełka z kurczaka – 3 szt
* płatki bonito – 1 łyżeczka
* glony kombu – 10 cm
* świeży imbir – 2 cm
* cebula – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta
* sos sojowy – 2 lyżk
* mirin – 1 łyżka
* woda – 2,5 l

DODATKOWO:

* grzyby shimeji – 1 garstka
* jajko -3 szt
* cebula dymka, szczypiorek
* makaron

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony.

Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone chili – zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny.

Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym.

W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę.

Mięso z bulionu „szarpiemy”

Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki.

Podajemy gorące!


Ambition z dbałością

rabat

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress