SPRELLE – słodkie, włoskie przegryzki

Dziś zabieram Was do Włoch na coś słodkiego.

Nie będzie klasycznego tiramisu, które wszyscy tak uwielbiamy, ale będzie coś fajnego do chrupania, a mianowicie Sprelle.

Są to słodkie, smażone przekąski idealne na drugie śniadanie albo sodki podwieczorek.

Robi się je błyskawicznie i niesamowicie uzależniają!

Gwarantuję, że będziecie chrupać jedno za drugim.

Świetnie smakują oprószone cukrem pudem albo np. moczone w gorącej czekoladzie.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g
* cukier puder – 45 g
* miękkie masło – 17 g
* jajko – 2 szt
* wanilia – 1 laska
* smalec do smażenia
* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę, cukier, masło, jajka, ziarenka wanilii i sol miksujemy ( np. hakiem ),przykrywamy folią, odstawiamy na ok. 30 minut.

Całość rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą radełka wycinamy ok. 3 cm paseczki.

Wrzucamy po kilka sztuk do bardzo mocno rozgrzanego smalcu i smażymy na rumiano.

Odsączamy na ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju radełka, ozdobne wycinaki, nożyki ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress