CHRUST LANY – idealna karnawałowa przekąska!

Jak wygląda zwykły chrust / faworki to każdy wie i każde pewnie jadł już kilka ( albo i naście ) razy w życiu.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną karnawałową ( i nie tylko ) przekąskę, tzn. chrust lany.

Fantazyjne „esy floresy” wylewany na gorący tłuszcz tworzą chrupiące przekąski, idealne do zajadania na imprezie czy przed tv.

Spróbujcie!

Nie tylko w Tłusty Czwartek!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

( dla 4 osób )

* mąka pszenna – 200 g

* mleko 2% – 150 ml

* jajko – 3 szt

* cukier z wanilią – 2 łyżki

* sól – 1 szczypta

* olej do głębokiego smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka ubijamy do białości, dodajemy mleko, cukier i cały czas ubijając wsypujemy mąkę.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy.

W garnku rozgrzewamy olej, na łyżkę nabieramy porcję ciasta i wylewamy na tłuszcz tworząc fantazyjne wzorki.

Smażymy kilkanaście sekund na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Ewa
    16 stycznia 2017 at 09:16

    Pani Sylwio, dziękuje za te super przepisy! Proste fajne i smaczne! :) Bardzo Panią lubię zwłaszcza za uśmiech i tą energię:) Lubię czytać wszystkie wpisy:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 stycznia 2017 at 18:09

      Niesamowicie miło mi to słyszeć!
      To dzięki Wam mam tę energię do działania!!! :))))

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress