SZYBKA KREMÓWKA NA BISZKOPCIE

Lubicie ciastka kremówki?

Ja bardzo!

Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci.

Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę.

Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt.

Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Koniecznie spróbujcie!


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

* mąka pszenna – 3 czubate łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* jajko – 4 szt
* budyń waniliowy – 40 g
* cukier – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM BUDYNIOWY:

* mleko tłuste – 1 l
* masło – 200 g
* cukier – ok. 3/4 szkl
* żółtko – 2 szt
* mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
* mąka ziemniaczana – 5 pełnych łyżek
* budyń waniliowy – – 60 g
* wanilia – 1 laska
* sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier a następnie po jednym żółtku.

Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i budyniem, mieszamy szpatułką.

Wlewamy na blachę ( ok. 22×28 ) i pieczemy ok. 30 min/180C.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

KREM BUDYNIOWY:

3/4 mleka gotujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy mąki, budyń oraz żółtka na gładki krem.

Całość wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje.

Zdejmujemy z ognia , studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz ziarenka wanilii – mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Sok z cytryny rozrabiamy z ciepłą wodą, , nasączamy blaty biszkoptowe i przekładamy kremem.

Wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress