PENNE Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ

Że uwielbiam makarony tego chyba nikomu nie muszę przypominać ;)

Dziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów – Penne z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą.

Danie błyskawiczne do zrobienia, niesamowicie smaczne i niesamowicie aromatyczne.

Gorgonzola po rozgrzaniu zamienia się w delikatny, kremowy sos oplatający makaron i mięso – wspaniale komponuje się z soczystym kurczakiem.

Zawsze z przyjemnością sięgam po dokładkę!

Wersja wegetariańska, bez mięsa jest równie genialna i zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI :

( 2 porcje )

* makaron penne – 300 g
* filet z kurczaka – 200 g
* ser gorgonzola – 100 g
* świeży szpinak – 250 g
* czosnek – 3 ząbki
* szalotka – 1 szt
* paprycza chili – 1 szt
* sol, pieprz, gałka muszkatałowa
* oliwa
* masło min. 82%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, odrobinę papryczki chili, czosnek – przesmażamy.

Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku.

Dodajemy czubatą łyżk masla, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, peprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy,podgrzewamy i wrazie potrzey doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress