AJERKUCHY – śląskie racuchy serowe

Ajerkuchy to po śląsku placki – takie naleśnikowe.

Przygotowuje się je błyskawicznie z sera białego i są świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i słodki podwieczorek.

Świetnie smakują z cukrem pudrem, ulubiona konfitur albo np. masłem orzechowym.

Posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1,5 szkl
* twaróg półtłusty 2-3 x mielony – 250 g
* śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
* soda – 1 płaska łyżeczka
* jajko – 2 szt
* cukier drobny – 3 łyżki
* spirytus – 1 kieliszek
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ser biały rozcieramy ze śmietaną, cukrem , jajkami i spirytusem.

Dodajemy przesianą z sodą mąkę, mieszamy,

Na mocno rozgrzanym oleju smażymy na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich różnego rodzaju garnki, garnuszki ( taki jak na zdjęciu również ) , kubki , rondelki ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress