FAWORKOWE KOKARDKI

Oprócz przepysznych, włoskich Cenci, klasycznych polskich faworków, tłuściutkich pączków czy też serowych oponek na Tłusty Czwartek przygotowuję genialne, chrupiące kokardki.

Są niesamowicie delikatne i błyskawiczne do zrobienia.

Smakują obłędnie!

Swoim smakiem i wyglądem zaskoczą zarówno dzieci, jak i dorosłych – może nie tylko w Tłusty Czwartek!

Koniecznie spróbujcie!

Idealny pomysł na słodkie szaleństwo!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 450 g
* sól – 1 szczypta
* żółtko – 5 szt
* śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl
* ocet – 1 łyżka
* olej lub smalec do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem.

Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ).

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze.

Ponownie zagniatamy, zawijamy w folię i tym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Schłodzone rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy kółka.

Każde kółko zlepiamy na środku tworząc kokardkę.

Smażymy na złoto w mocno nagrzanym tłuszczu.

Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress