CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE

Jak wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata.

Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z nowymi smakami.

I wiecie co?! Znów się opłacało!

Spod moich rąk wyszło GENIALNE danie, którego nie powstydziliby się kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem.

Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę!

Koniecznie spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( 4 grzanki )

* dobre, świeże pieczywo – 4 kromki

CHUTNEY GRUSZKOWY:

* gruszka – 1 szt
* cebula – 1 szt
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* czosnek – 1 ząbek
* ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
* sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku
* olej do woka z ryżu i chili House of Asia – 2 łyżki

GRZYBY SHITAKE:

* grzyby shitake – 8 szt
* cukier kokosowy House of Asia – 2 łyżeczki
* ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka
* sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki
* woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów

WOŁOWINA:

* dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt
* świeżo mielony pieprz – do smaku
* sos chili House of Asia
* masło in. 82%
* oliwa z oliwek

DODATKOWO:

* świeży szczypiorek
* biały sezam House of Asia
* orzechy ziemne

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CHUTNEY:

Na oleju do woka podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i doprawiamy do smaku – mieszamy.

GRZYBY SHITAKE:

Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut.

Dodajemy cukier kokosowy, ocet i sos sojowy – mieszamy, dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( aż prawie cała woda wyparuje ).

MIĘSO:

Oczyszczone mięso smarujemy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej.

Po tym czasie smażymy na grillowej patelni aż uzyskamy pożądany efekt ( ja lubię bardziej wysmażone ).

Gdy przekładamy na drugą stronę do smażenia układamy na wierzchu odrobinę masła i skrapiamy sosem chili.

Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry.

CAŁOŚĆ:

Pieczywo nacieramy odrobiną oliwy, grillujemy z dwóch stron.

Układamy ciepły chutnej gruszkowy, wołowinę ( wtedy odrobinę solimy ) i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shitake.

Posypujemy prażonymi orzeszkami z sezamem i świeżym szczypiorkiem.

Zajadamy na ciepło!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress