SERNIK MEGA CZEKOLADOWY LUSTETTE – obłędny!

Że uwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ).

Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne, są z orzechami, karmelem, jabłkami, brzoskwiniami i bezą.

Ostatnio mama przyniosła mi z pracy od koleżanek przepis na kolejny! Zainspirowana nim postanowiłam przygotować swoją wersję!

Na czekoladowym spodzie ( tam był jasny, biszkoptowy), z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami ( tam były wafelki na G. / Ja postanowiłam spróbować pysznych wafelków Lusette– połączenie idealne!

http://lusette.pl/

A wszystko to oblane mleczną i białą czekoladą!

Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę!

Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości.

Zapraszam!

  

SKŁADNIKI:

( 20×20 )

SPÓD:

* herbatniki – 250 g
* kakao – 1 łyżka
* orzechy włoskie i orzechy laskowe – 50 g
* masło – 120 g
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka

MASA SEROWA:

* twaróg wiejski 3x mielony – 500 g
* cukier drobny do wypieków – 120 g
* duże jajko „O”- 1 szt
* dobrej jakości kakao – 40 g
* prawdziwa wanilia – 1 laska
* wafelki Lusette mleczne – 6 szt

GÓRNA WARSTWA:

* czekolada mleczna – 100 g
* śmietana 36% – 100 ml
* biała czekolada – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Herbatniki miksujemy z orzechami, dodajemy kakao, bardzo miękkie masło oraz miód – wyrabiamy na gładką masę, wylepiamy foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Na ciasteczkowy spód równomiernie, przez środek rozkładamy wafelki Lusette ( dociskamy), wstawiamy do lodówki.

Ser ucieramy ( na najmniejszych obrotach miksera albo rózgą ) z cukrem, kakao, jajkiem i ziarenkami wanilii, wylewamy na schłodzone ciasteczka , wyrównujemy.

Wstawiamy do nagrzanego a 180C piekarnika ( z termoobiegem ) i pieczemy ok. 45-50 minut.

Następnie całkowicie chłodzimy już poza piekarnikiem.

GÓRNA WARSTWA:

Czekoladę siekamy, zalewamy gorącą śmietaną kremówką, energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Kiedy krem czekoladowy będzie gęsty, wylewamy go na sernik, a z białej czekolady robimy ozdobne „esy-flloresy”.

Wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego!


Ps. Sernik bierze udział w akcji LUSETTE INSPIRUJE

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress