PIEROGI Z BANANAMI

Czy pierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?!

Nie koniecznie!

Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną!

Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis!

Idealne, delikatne ciasto, słodkie banany – świetnym pomysł na słodki obiad nie tylko dla dzieci!

Koniecznie zróbcie!

 

SKŁADNIKI:

( ok. 20 szt )

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl
* gorąca woda – 1/3 szkl
* sól – szczypta
* olej – 1 łyżka

DODATKOWO:

* miękkie banany – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą i powoli wlewamy wodę z dodatkiem oleju – cały czas wyrabiamy ( ja robię to robotem z końcówką „hak” ).

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i, odstawiamy na ok. 20 minut.

CAŁOŚĆ:

Z rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi, na każdym układamy plaster ( cięty na skos ) banana, przykrywamy drugim płatkiem ciasta i dociskamy widelcem.

Gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress