MALINOWA KOKOSANKA – CIASTO KOKOSOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I DŻEMEM MALINOWYM / BEZ PIECZENIA

Dawno nie było tutaj kokosowych smakołyków?!

No to nadrabiamy zaległości!

Dziś mam dla Was przepis na Malinową kokosankę czyli ciasto kokosowe z dżemem malinowym i białą czekoladą bez pieczenia.

Obłędnie słodkie, przypominające rafaello, na kruchych herbatnikach, z delikatną masą kokosową przełamaną kwasowością malin.

Idealne do popołudniowej kawki i błyskawiczne do zrobienia!

Uwielbiam!

A Wy?

 

SKŁADNIKI:

MASA KOKOSOWA:

* miękkie masło – 250 g
* wiórki kokosowe – 150 g
* mleko – 500 m
* żółtko – 2 szt
* mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki
* mąka pszenna – 1 pełna łyżka
* cukier drobny – 2/3 szl
* wanilia – 1 laska
* biała czekolada – 50 g

DODATKOWO:

* herbatniki – 250 g
* dżem malinowy – 150 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żółtka ucieramy z połową cukru, dodajemy przesiane mąki oraz 125 ml mleka.

Resztę mleka gotujemy z ziarenkami wanilii i resztą cukru.

Do gorącej masy wlewamy utarte żółtka i energicznie mieszając gotujemy do postania kremowego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu oraz startą czekoladę i podprażony kokos.

Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, a następnie:

1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -? dżemem malinowy -> 1/3 kokosowego kremu -> herbatniki -> 1/3 kokosowego kremu.

Posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress