CIASTO KOKOSOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dziś znów przybiegam do Was z pysznym ciachem!

Kokosowe może być? Myślę, że tak!

Bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne!

Wielbiciele wszelkiego rodzaju ciast kokosowych i rafaello z całą pewnością będą zachwyceni.

Do jego przygotowania zainspirowało mnie ciacho Łabędzi Puch, ale w trakcie postanowiłam improwizować i oczywiście dodałam do niego swoje ulubione masło orzechowe.

Świetnie komponuje się z kokosową masą i dżemem malinowym.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 28 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

MASA:

* bułki kajzerki – 2 szt
* mleko – 3 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* masło – 200 g
* masło orzechowe ( z kawałkami orzechów ) – 4-5 łyżek
* dżem malinowy – 0,5 słoika

KRUSZONKA KOKOSOWA:

* masło – 2 łyżki
* kokos – 100 g
* cukier – 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy, aż piana będzie lśniąca.

Wrzucamy po 1 żółtku, a następnie dodajemy przesiane mąki – dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wlewamy an blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, pieczmy ok. 30 minut / 170C, studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

MASA:

Bułki namaczamy w 2 szklankach mleka razem z kokosem, mieszamy, rozdrabniamy.

1 szklankę mleka gotujemy z cukrami, dodajemy rozdrobnione bułki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje.

Po wystudzeniu dodajemy pokrojone w kosteczkę miękkie masło i dokładnie miksujemy na gładką masę.

KRUSZONKA KOKOSOWA:

Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem malinowy.

Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Smarujemy masłem orzechowym , wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową.

Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress