CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ

Wiosną zdecydowanie częściej mam ochotę na ciasta cytrynowe, pomarańczowe, z dodatkami owoców i galaretek albo serniki na zimno.Do kąta absolutnie nie odstawiam swoich ukochanych orzechów, ale teraz częściej są one składnikiem porannego musli niż słodkich wypieków.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciacho cytrynowe!

Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne!

Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości i po które każdy z przyjemnością sięga!

Po dokładkę również.

Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję.

W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki Dr.Oetker z serii wprost ze świata natury.

Jest to Cukier ze skórką cytrynową z ekologicznych, nie poddawanych szkodliwym opryskom, upraw z włoskich gajów cytrusowych.

Idealny do wypieków, deserów na zimno a także wszelkiego rodzaju koktajl i napojów.

 

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( blacha 20 x 26 )

BISZKOPT:

* jajko – 6 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* cukier drobny – 3/4 szkl
* cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM CYTRYNOWY:

* sok z cytryny – 0,5 szkl
* budyń śmietankowy bez cukru – 2 szt
* żółtko – 2 szt
* woda – 1,5 szkl
* drobny cukier – 1 szkl
 * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 2 łyżki
* masło min. 82% – 200 g

PIANKA:

* śmietana 36% – 350 ml
* śmietan fix Dr.Oetkera – 2 op
* cukier puder – 4 łyżki
DO NASĄCZENIA:

* gorąca woda z herbatą i kilkoma kroplami naturalnego ekstraktu z cytryn Dr.Oetkera

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukier – 150 g
* białko – 2 szt
* woda – 30 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier i cukier ze skórką cytrynową.

Pojedynczo dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 30 minut / 180C.

KREM CYTRYNOWY:

Do rondelka wlewamy sok z cytryny, 1 szkl wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy.

Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka – miksujemy.

Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową i cały czas mieszając gotujemy aż masa będzie kremowa i gęsta. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

Masło ucieramy na puch, łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

PIANKA ŚMIETANKOWA:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem pudrem i śmietan fixem.

BEZA WŁOSKA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum.

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ).

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na pół, 1 układamy na blasze wylewamy masę cytrynową, przykrywamy drugim blatem, smarujemy pianką śmietanową.

Całość dekorujemy bezą włoską, opalamy palnikiem.

Zajadamy!

Smacznego!

Ps. Seria wprost ze świata natury to nie tylko cukry z dodatkami, ale również seria naturalnych ekstraktów do ciast:

– Wanilia

– Cytryna

– Pomarańcza

– Migdał

Spróbujcie!

 

Projekt powstał we współpracy z marką Dr.Oetker

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress