CRUNCHY LATTE – śmietanowo-orzechowa INKA z chrupiącą, orzechową kruszonką

Jak wiecie jestem wielkim kawoszem!

Uwielbiam zarówno kawy gorące, z różnego rodzaju syropami, kremami, kruszonkami i dodatkami, jak i kawy mrożone!

Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych – crunchy latte, czyli pyszną, kremową kawę z dodatkiem syropu orzechowego, śmietanową pianą i chrupiącą kruszonką bakaliową zapiekaną w miodzie.

Idealna na te coraz cieplejsze, ale nie gorące jeszcze dni.

Wspaniała na deser po obedzie albo jako słodki dodatek do pysznego ciacha.

Do jej zrobienia zainspirowała mnie INKA z błonnikiem – koniecznie spróbujcie!

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

* kawa INKA z błonnikiem – 2 czubate łyżeczki
* mleko 2% – 1 szkl
* syrop orzechowy – 1 łyżka
* brązowy cukier – 1 łyżeczka
* ulubione bakalie – orzechy włoskie, ziemne, laskowe – 0,5 szkl
* miód wielokwiatowy – 1 łyżka
* cukier drobny – 2 łyżki
* woda – 1 łyżka
* śmietana kremówka 36% – 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miód mieszamy z wodą i cukrem, dodajemy posiekane bakalie, mieszamy, wyciągamy na blachę i zapiekamy ok. 10 minut w 200C. Studzimy.

Mleko podgrzewamy, spieniamy, dodajemy kawę INKA z błonnikiem, brązowy cukier oraz syrop orzechowy i jeszcze raz dokładne mieszamy.

Wlewamy do szklanek, dodajemy śmietanę kremówkę ubitą na sztywno, posypujemy prażonymi bakaliami.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką INKA.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress