BEZGLUTENOWE GOFRY MARCHEWKOWE ( bez laktozy )

Gofry z marchewki? Czemu nie!

Dziś mam dla Was kolejny bezglutenowy przepis.

Tym razem na stole goszczą pyszne, chrupiące gofry marchewkowe ze śmietaną i orzechami.

Idealne zarówno na drugie śniadanie, lekki obiad, jak i fajny, słodki podwieczorek.

Świetnie smakują zarówno solo, jak i z cukrem pudrem, owocami czy też ulubionymi bakaliami.

Zobaczcie, że bezglutenowe przepisy również są pyszne!

Koniecznie spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

( 7 szt )

* jajko – 2 szt
* średnia marchew – 1 szt
* mleko 2 % bezlaktozy lub sojowe – 150 ml
* olej kokosowy – 1 pełna łyżka
* cynamon – 1 łyżeczka
* soda oczyszczona – 1 łyżeczka
* cukier trzcinowy – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 6 pełnych łyżek
* mąka kukurydziana – 2 pełne łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąki przesiewamy razem ze szczyptą sol, sodą i cukrem.

Dodajemy roztopiony olej kokosowy, rozbite żółtka, startą drobno marchew oraz mleko.

Mieszamy, dodajemy bite na sztywno białka, odstawiamy na ok. 15 minut.

Po tym czasie odlewamy sok, który wytrącił się z marchewki pieczemy w mocno nagrzanej i lekko natłuszczonej gofrownicy.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress