PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ Z WARZYWAMI

Jak wiecie uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkiego rodzaju kotleciki, klopsiki, placuszki z niej zrobione!

pulpeciki-wegetarianski-kotlety-z-kaszy-klosiki-chrupiace-kotlety-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-1xx

Zarówno na ostro, jak i na słodko!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące klopsiki z warzywami, które są świetnym pomysłem na obiad.

Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują.

Podane z sosem jogurtowo – czosnkowym stworzą danie, które zachwyci nawet mięsożerców.

Koniecznie spróbujcie!

 pulpeciki-wegetarianski-kotlety-z-kaszy-klosiki-chrupiace-kotlety-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-3xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* kasza jaglana – 1 szkl
* duża marchew – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* por – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* maka pszenna – 2 łyżki
* bułka tarta – do panierowania
* olej do smażenia
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, studzimy.

Na patelni rozgrzewamy odrobię oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora i startą marchew – przesmażamy.

Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy jajko , mąkę, przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy – masa powinna być wystudzona.

Panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na głębokim oleju.

Odsączamy na papierowym ręczniku i zajadamy!

Smacznego!

pulpeciki-wegetarianski-kotlety-z-kaszy-klosiki-chrupiace-kotlety-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-6xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress