MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ

O zrobienie tego ciacha na swoje imieniny prosiła mnie Mamcia.

Przepis przyniosła od cioci, ale przyznaję Wam , że nie do końca byłam do niego przekonana.

No ale, ze Mama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam!

Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto.

Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało!

Jenak mamuśka miała rację.

Koniecznie spróbujcie je zrobić!

Nie pożałujecie!

Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu!

SKŁADNIKI:

( blacha 22 x 28 )

CIASTO:

* jajko – 6 szt
* mąka pszenna – 2 szkl
* masło – 250 g
* olej roślinny – 6 łyżek
* cukier -1,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* kisiel – 1 op
* mak – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

KULKI KOKOSOWE:

* żółtko – 1 szt
* 3 x mielony biały ser -200 g
* cukier puder – 3 łyżki
* wiórki kokosowe – 10 łyżek
* skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
* kasza manna – 1 łyżka
* cukier waniliowy – 1 lyżka
* masło – 1 łyżka

PIANA ŚMIETANOWA:

* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* ser mascarpone – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KULKI KOKOSOWE:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki.

CIASTO:

Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku.

Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Dzieli na 3 części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak.

Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze.

Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C.

ŚMIETANOWA PIANA:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy ponownie i wyciągamy na wystudzone ciasto.

Zajadamy!

Smacznego!

Ps. do kisielu możemy dodać 1 szczyptę czerwonego barwnika – wzmocni kolor a nie zmieni smaku.

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Dominika
    5 lipca 2017 at 21:35

    Jak ci wyszło to różowe ciasto? Ja dodałam kisiel truskawkowy i niestety ciasto pozostało w kolorze jasnym- zero różowości ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 lipca 2017 at 21:47

      Tak jak napisalam w przepisie :))) Do ciasta możemy dodać 1 szczyptę czerwonego barwnika – wzmocni kolor a nie zmieni smaku.

  • Reply
    Magda
    23 grudnia 2017 at 11:08

    Czy mozna użyć sera w wiaderu President?

  • Reply
    Sylwia
    13 października 2019 at 21:44

    Zrobiłam dzisiaj, tylko ciut za sucha część z makiem mi wyszła. Możliwe , że za małą część ciasta odłożyłam na szklankę maku. Poza tym spoko 👍

  • Skomentuj Dominika Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress