KOKOSOWY JAGIELNIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ BEZ PIECZENIA – wegański, beglutenowy, bez laktozy, FIT

Zdradzę Wam, że jestem totalnie zakochana w wegańskich i bezglutenowych wypiekach!

Głowa mi pęka od pomysłów i nie mogę się doczekać jak przygotuję dla Was co raz to nowsze przepisy.

Dziś mam dla Was przepis na pyszny kokosowy jagielnik ( taki sernik tylko z kaszy jaglanej ) z truskawkami i galaretką.

Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny!

To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze.

Jest bezglutenowy, z małą ilością kalorii i bez laktozy, dzięki czemu śmiało mogą zajadać go osoby będące alergikami lub na diecie.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( tortownica 20-22 cm )

SPÓD:

*orzechy ( włoskie, laskowe, ziemne ) – 250 g
* suszone daktyle – 100 g
* kakao – 1 łyżka
* olej kokosowy – 80 g
* zimna woda – 2 łyżki

MASA:

* mleko kokosowe – 400 ml
* kasza jaglana ( sucha ) – 150 g
* woda – 150 ml
* wiórki kokosowe – 2 łyżki
* do posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku

DODATKOWO:

* świeże truskawki
* galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę.

Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki.

MASA:

Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut.

Słodzimy do smaku, dodajemy wiórki kokosowe i blendujemy na gładką kremową masę.

Wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone w plasterki truskawki i zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową.

Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone.

Smacznego!

Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków  – producentem zdrowej żywności.

Bakalie ( i mnóstwo innych rzeczy ) niezbędne do wykonania przepisu znajdziecie w ofercie sklepu: https://jawo2008.pl/

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    m
    5 czerwca 2017 at 20:14

    Wygląda smakowicie!!! czy ta masa jaglana będzie aż taka ścięta jak na zdjęciu? M.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 czerwca 2017 at 20:16

      Tak tak! Po zrobieniu przepisu bedie dokładnie tak wyglądać :))))

  • Reply
    Asiek
    6 czerwca 2017 at 21:53

    Rewelacyjny przepis. Ciasto przepyszne. POLECAM.;-)

  • Reply
    Terka
    8 czerwca 2017 at 18:54

    Czy mozna czyms zastapic czesc orzechow na spod?Nie mam ich az tyle…platki owsiane?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 czerwca 2017 at 22:38

      Jak najbardziej!
      Mogą być dowolne bakalie lub np. platki owsiane .
      Też będzie pysznie!

  • Reply
    Mari
    21 czerwca 2017 at 21:21

    Ile trzeba namaczac daktyle?

  • Reply
    Natalia
    15 lipca 2017 at 20:01

    Jakiej blachy możnaby użyć na tą ilość 'ciasta’? Niestety mam tylko 29cm tortownice, ale za to regulowaną ramkę do blachy.

  • Reply
    Natalia
    22 sierpnia 2017 at 19:18

    Czy mleko kokosowe 400ml to takie w puszce ma być czy chodzi o napój (mleko) kokosowe w kartoniku?

    • Reply
      zuza
      22 grudnia 2018 at 17:19

      Podbijam pytanie!

  • Reply
    Ostra na Słodko
    22 grudnia 2018 at 19:11

    Mleko kokosowe w puszce.
    Klasyczne, zwykłe, dobrej jakosci.

  • Skomentuj Ostra na Słodko Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress