PIZZOWE ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI

Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro.

Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka.

Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki.

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 300 g
* ser żółty Salami Serenada – 15 plastrów
* ser żółty Gouda Serenada – 150 g
* wędlina drobiowa ( np. filet z piersi indyka ) – 200 g
* kukurydza – 100 g
* pomidory pelati ( w puszce ) – 200 g
* świeży czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
* świeży szczypiorek
* jajko – do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos.

Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy.

Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę.

Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę.

Kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy ok. 20 minut / 200C.

Podajemy na ciepło!

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką SERENADA

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress