CHRUPIĄCE SMAŻONE KOPYTKA Z NADZIENIEM SEROWYM

Kopytka kojarzą mi się z Babcią i rodzinnym domem.

Za czasów mojego dzieciństwa Babcia przygotowywała je bardzo często i ogromne ilości.

Gościły na stole najczęściej w sobotę i nie wiem jak u Was, ale u mnie jadło się je z masłem i cukrem – czyli na słodko.

Moja miłość do kopytek oczywiście przetrwała, ale dziś postanowiłam przygotować ich słoną wersję.

Żeby nie było tak zwyczajnie i prosto ( choć wiem, że w prostocie siła! ), to nadziałam je serem salami i opanierowałam, by zyskały złotą i chrupiącą skórkę.

Koniecznie spróbujcie zrobić na obiad!

Pycha!

Polecam!

Ps. świetne smakują np. w towarzystwie sosu jogurtowo – czosnkowego!

SKŁADNIKI:

* ziemniaki – 500 g
* mąka pszenna – 50 g
* mąka ziemniaczana – 100 g
* male jajko – 1 szt
* ser żółty salami w plastrach Serenada – ok. 250 g
* bułka tarta
* sól, pieprz, papryka ostra
* mleko
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąki oraz sól – zagniatamy gładkie ciasto..

Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki ( ok. 6 cm ), każdy spłaszczany i układamy na nim zwinięty plasterek sera salami.

Zlepiamy i formujemy małe walce.

Ta przygotowane moczymy delikatnie w mleku i panierujemy bułce tartej z dodatkiem papryki oraz pieprzu.

Smażymy na złoto.

Smacznego!

Uwaga – kopytka nie mogą być zbyt grube, ponieważ mogą się nie usmażyć w środku.

Wpis powstał we współpracy z marką Serenada

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress