SERNIK Z PALONYM MASŁEM – genialny!

Że uwielbiam serniki ( piec i jeść! ) to chyba już wszyscy wkoło wiedzą.

Ostatnio stworzyłam kolejne, słodkie, kulinarne dzieło!

Mam dla Was przepis na genialny sernik z palonym masłem.

Palone masło nadaje mu orzechowego posmaku.

Jest niesamowicie delikatny, kremowy …. a zapieczony na górze brązowy cukier sprawia, że na myśl przychodzi nam najlepsze creme brulle.

Jest niesamowicie łatwy do zrobienia!

Koniecznie spróbujcie i zaskoczcie swoich gości!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 20 cm )

SPÓD:

* orzechy włoskie – 100 g
* bułka tarta – 0,5 szkl
* cukier – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
* masło – 80 g

MASA SEROWA:

* masło min. 82% – 150 g
* drobny cukier – o,5 szkl
* serek Philadelphia – 500 g
* jajko – 4 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Orzechy prażymy na suchej patelni, miksujemy na „pył”.

Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, cukier i sól, smażymy do lekkiego zrumieniania, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy, chłodzimy w lodówce.

MASA SEROWA:

Masło roztapiamy na patelni z jasnym dnem, kiedy zacznie się pienić mieszamy i smażymy do momentu aż uzyska brązowo-karmelowy kolor ( uważajmy, by go nie spalić! ). Studzimy.

Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło, miksujemy, a następnie dodajemy serek ii jajka – wszystko razem ucieramy ( nie robimy tego długo i na mocnych obrotach, by nie napowietrzyć masy! .

Przelewamy o tortownicy i pieczemy 50 min / 150 C – robimy to w kąpieli wodnej – dzięki czemu ciasto będzie idealnie równe!

Chłodzimy, a przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i opalamy palnikiem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress