CANNOLI BAKALIOWE Z KREMEM JAGLANYM

Prawdą jest, że najlepsze pomysły przychodzą do głowy nieplanowane.

Tak było i tym razem!

Zainspirowana nowym konkursem Lubella z płatkami Corn Flakes kakao i miód przygotowałam kolejne smakołyki!

Będąc kilka razy we Włoszech jadłam pyszne Cannoli Siciliani ( tego nie sposób sobie odmówić! ), więc dziś pomyślałam, że dlaczego by nie przygotować ich w domu w zdrowej, pysznej wersji?!

I  tak zrobiłam!

Kakaowo-orzechowe rurki z płatków i bakalii wypełniłam tak lubianym przez mnie bananowym kremem jaglanym.

Dodałam chrupiące pistacje, które stały się taką kropką nad I!

To był strzal w 10!

Rurki smakowały rewelacyjnie i z przyjemnością zagryzała się nimi cała rodzina!

#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella

SKŁADNIKI:

RURKI:

* płatki Corn Flakes kakao i miód – 2 szkl

* orzechy ziemne – ok. 3/4 szkl

* orzechy laskowe – 1 łyżki

* daktyle – 1 garść

* olej koksoowy – 2 lyżki

* sezam – 2 łyżki

KREM:

* kasza jaglana ( sucha ) – 0,5 szkl

* miękki banan — 1 szt

* miod – 2 łyżki

* pistacje

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do misy miksera wkładamy płatki oraz orzechy i namoczone daktyle – blendujemy na drobno.

Dodajemyolej kokosywy oraz sezm i w razie potrzeby odrobinę wody – wtrabiamy na gładką msę.

Tak przygotowana wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim i rozwałkowujemy na cieniutki placek o szerokości ok. 8-10 cm.

Pdklejamy góry papier i ciasto zawijamy na delikatnie natłuszczonych rurkach do cannolli.

Zawijamy folią spożywczą i wkladamy do lodówki na kilka godzin.

Po tym czasie wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, dodajemy rozgiecionego banana oraz miód i miksujem na gladką masę.

Nadziewamy schłodzone rurki, posypujemy pistacjami i zajadamy!

Smacznego!


Odkryj autentyczny smak natury

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress