TABBOULEH Z WARZYWAMI

Podczas mojego ostatniego występu w Dzień Dobry TVN przygotowywałam pyszną, letnią sałatkę zwaną tabbouleh.

Dostałam wtedy od Was mnóstwo wiadomości z prośbą o przygotowanie jej na bloga – i oto jest! Specjalnie dla Was!

Lekka, pyszna, dietetyczna,  a zarazem sycąca sałatka Tabbouleh.

Kuskus połączony z warzywami takimi jak cukinia, kolorowe papryki i świeże zioła jest świetnym pomysłem na lekki obiad albo piknikowe danie.

Płatki migdałów raz orzechy włoskie, to taka kropka nad I, która sprawia, że każdy po zjedzeniu oblizuje się ze smakiem!

Spróbujcie!

  

SKŁADNIKI:

* kuskus – 250 g ( do kupienia TU )

* pomidor – 2 szt

* ogórek zielony – 1 szt

* cukinia – 1 szt

* papryka czerwona – 1 szt

* świeża mięta – 1 pęczek

* cebula dymka ( ze szczypiorem ) – 3 szt

* czosnek – 3 ząbki

* orzechy włoskie – ok. 100 g ( do kupienia TU )

sok 1 cytryny

* oliwa z oliwek – ok. 0,5 szkl

* sól, pieprz

+ płatki migdałów ( do kupienia TU )

+ ja dodałam jeszcze brokuł, ale nie jest o konieczny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kuskus wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem ok. 1 cm ponad poziom, zostawiamy na kilka minut.

Pomidory, ogórka, cukinię i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

Dodajemy posiekaną pietruszkę, miętę oraz szczypior z cebuli.

Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy sok z cytryny oraz oliwę.

Wrzucamy podprażone i posiekane orzechy włoskie, mieszamy.

Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH

http://targroch.pl/pl/

Sklep oferuje nie tylko mnóstwo fantastycznych bakalii, ale i produktów z serii superfood.

POLECAM!

Ps. dzięki marce TARGROCH mam też okazje wypróbować pyszne, zdrowe soki – sok ze śliwek kalifornijskich to mistrzostwo świata!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress