PIEROGI Z MALINAMI / idealne ciasto na pierogi bez jajek

Ojj jak dawno nie było tutaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ).

Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami!

Idealne ciasto na pierogi  ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt!

Koniecznie zróbcie na obiad!

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 0,5 kg

* sol – 1 szczypta

* olej – 1 pełna łyżka

* ciepła woda 

* maliny – ok. 0,5 kg

* cukier – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy olej i niewielką ilość ciepłej wody.

Wyrabiamy dolewając wodę – ciasto ma być gęste, zwarte, elastyczne i nie może bardzo się lepić.

Ilość wody dostosowujemy w trakcie wyrabiania.

Mocno wyrobione ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i  każdy nakładamy po kilka malin i odrobinę cukru.

Sklejamy i zawijamy.

Gotujemy we wrzątku z odrobiną soli i oleju ok. 3-4 minuty.

Podajemy posypane cukrem!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress