MOSKOLE Z BRYNDZĄ, GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY I PĘCZAK Z KARMELIZOWANĄ RZODKIEWKĄ – warsztatowe menu Piwniczanki

Jak pamiętacie niedawno miałam okazję prowadzić warsztaty w pięknej ( nawet bardzo! ) Piwnicznej Zdrój w Hotelu Piwniczna Spa&Conference.

( relacja TU : https://ostra-na-slodko.pl/2017/06/18/weekend-z-piwniczanka-duzo-zdjec/ )

Podczas warsztatów przygotowywaliśmy pyszności inspirowane kuchnią góralską, no ale z nutką nowoczesności!

I tym oto sposobem powstały :

* Moskole z bryndzą

* Gołąbki w liściach botwiny z ziemniakami i bryndzą

* Pęczak z karmelizowaną rzodkiewką i syropem klonowym

* i pyszne koktajle!

Na słodki deser już nie starczyło nam czasu, ale smoothie, koktajle i shake na bazie Piwniczanki doskonale zastąpiły deser w ten upalny dzień!

Chcecie wypróbować przepisy w domu?

Oto i one!

  

„MOSKOLE” Z BRYNDZĄ

SKŁADNIKI:

* ziemniaki ugotowane – 500 g

* bryndza – ok.200 g

* cebula – 2 szt

* mąka pszenna – ok. 0,5 szkl

* jajko – 1 szt

* klarowane masło

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, przeciskamy przez prasę wraz z bryndzą.

Pokrojoną drobno cebulę szklimy na klarowanym maśle, dodajemy do ziemniaków i bryndzy, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę. Wyrabiamy.

Na podsypanej mąką stolnicy formujemy podłużne placki o grubości ok. 1,5 cm.

Wypiekamy na suchej patelni na rumiany kolor.

PRZYKŁADOWE DODATKI:

* masło czosnkowe

* masło szałwiowe

* twarożek z ziołami

* bryndza

* żurawina na gorąco

GOŁĄBKI W LIŚCIACH BOTWINY Z ZIEMNIAKAMI, BRYNDZĄ I MIĘTĄ PODAWANE Z PĘCZAKIEM I MAŚLANYMI RZODKIEWKAMI

SKŁADNIKI:

* duże liście z botwiny – ok. 10 szt

* ziemniaki – ok. 350 g

* bryndza – 150 g

* czerwona cebula – 1 szt

* świeża mięta – 1 pęczek

* estragon

* cząber

* pieprz

* sól

* cytryna

* masło klarowane

* bulion warzywny – ok. 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku gotujemy odę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, wrzucamy liście botwiny ok. 45 sekund, wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku.

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy.

Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z bryndzą, dodajemy cebulę oraz posiekaną miętę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ( jeśli lubimy! ) cząbrem, estragonem i skórką z cytryny.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy liście botwiny, zwijamy w gołąbki.

Na głęboką patelnię wlewamy bulion , dodajemy łyżkę masła, układamy gołąbki, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10-15 minut.

PĘCZAK Z MAŚLANYMI RZODKIEWKAMI

SKŁADNIKI:

* pęczak – 1 szklanka

* masło klarowane – 4 lyżki

* ziarna kopru włoskie – 1 płaska łyżeczka

* rzodkiewki – 1 pęczek

* syrop klonowy – ok. 2 łyżki

* świeża szałwia

* pieprz cytrynowy

* skórka z cytryny

* sól wędzona

* świeża mięta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pęczak płuczemy na sicie.

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pęczak, dodajemy sporą szczyptę ziaren kopru włoskiego, przesmażamy.

Zalewamy 2 szklankami zimnej wody i gotujemy aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy pod przykryciem.

Na patelni rozgrzewamy resztę klarowanego masła, dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego, szczyptę soli wędzonej oraz garstkę liści szałwii. Przesmażamy aż szałwia stanie się chrupiąca, a następnie ją wyciągamy na osobny talerz ( nie wrzucamy! ).

Wrzucamy pokrojone na pół rzodkiewki, przesmażamy na dużym „ogniu” ok. 2 minuty, dodajemy ok. 2 łyżki syropu klonowego.

Wsypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.

Podajemy na gorąco ze smażonymi liśćmi szałwii i posiekaną świeża miętą.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress