YERBA MATE

  • W moje ręce trafiła niedawno cudowna książka: „Podróż w trzech smakach” Layne Mosler.

    Jest to genialna powieść opisująca wypełnioną po brzegi ( a raczej po każdą kartkę! ) apetycznymi wątkami ( tak, chodzi o jedzenie ) podroż młodej dziewczyny, dziennikarki kulinarnej po Buenos Aires, Nowym Yorku i Berlinie.

    Książka, która mówi o podążaniu za pasją i przyjemności płynącej z tego, że nie zawsze trzeba znać cel swojej podróży.

    Gorąco ją Wam polecam!

    Jedna z najfajniejszych jakie czytałam!

    Ale dziś nie o książce chcę Wam mówić, a o czymś, co wzbudziło moją ciekawość w 1 rozdziale – rozdziale o podróży Layne po Buenos Aires.

    Chodzi o YERBA MATE.

    Layne oraz jej przyjaciel popijali ją bardzo często i dlatego sama też postanawiam bardziej wdrożyć się w ten temat!

    Ps. Layne mówiła, że podobno jeśli ktoś odmówi napicia się od ciebie Yerba Mate, kiedy mu ją podasz, to tak jakbyś odmówił jego przyjaźni.

    CO TO JEST MATE?

    Mate to niepowtarzalna i odżywcza herbata przygotowana z liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis), drzewa rosnącego tylko na podzwrotnikowych obszarach Ameryki Południowej.

    Yerba mate przez stulecia pili Argentyńczycy, Urugwajczycy i Peruwiańczycy, aż w końcu fenomen yerba mate dotarł do półkuli północnej.

    Napar ma specyficzny smak, za który jedni ją uwielbiają, inni natomiast przeciwnie.

    Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.

    JAK PRZYRZĄDZIĆ NAPAR?

    Parzenie naparu yerba mate nie wymaga specjalistycznego sprzętu.

    Jak do większości innych rodzajów i gatunków herbat wystarczy dzbanek, małe sitko, filiżanki oraz liście yerba mate i woda.

    Współcześnie tę wyjątkowy napar parzy się w następujący sposób: wsypujemy liście yerba mate do 2/3 wysokości dzbanka, po czym zalewamy je wodą ( niektóre mogą na początku pływać po powierzchni).

    Czekamy 3 minuty i sprawdzamy czy liście wchłonęły wodę, dolewamy wody do dzbanka, żeby wszystkie liście były zanurzone.

    Odcedzamy za pomocą sitka liście od naparu, która jest gotowa do picia na ciepło lub zimno.

    Liście natomiast mogą zostać użyte ponownie aż do czasu, gdy przestaną barwić wodę.

    Do naparu można dodać cukier lub miętę.

    WŁAŚCIWOŚCI:

    Yerba mate stymuluje umysł i często jest stosowana dla poprawy pamięci i koncentracji.

    Mówi się, że pomaga lepiej tolerować ciepłą, wilgotną pogodę.

    Używana jest jako tonik pobudzający, znoszący zmęczenie psychiczne i fizyczne, a efekt pobudzający zawdzięcza obecności kofeiny, teobrominy i teofiliny.

    Yerba mate jest szczególnie bogata w magnez, mangan, potas, które pomagają utrzymać balans elektrolitów w organizmie przy szybkiej utracie wagi podczas diety wysokobiałkowej oraz wyrównuje ubytek minerałów po stosowaniu środków przeczyszczających. 

    Poprzez działanie moczopędne łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) związane z zatrzymywaniem płynów.

    Dodatkowo:

    * wzmaga koncentrację

    * ma właściwości przeciwutleniające

    * ma właściwości antynowotworowe

    * obniża poziom złego cholesterolu

    * zapobiega utracie właściwości przeciwmiażdżycowych przez HDL 

    * chroni serce

    * zapobiega otyłości i wspomaga odchudzanie

    * pobudza wydzielanie żółci + wspomaga trawienie

    * ma właściwości przeciwcukrzycowe

    * działa przeciwzapalnie

    * ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze

    * zawiera mnóstwo witamin

    * zwiększa odporność

    * wspomaga pracę układu nerwowego

    … i ma jeszcze wiele pozytywnych cech, o których możecie przeczytać m.in na stronie TARAGUI – światowego lidera Yerba Mate na rynku ( https://www.taragui.com/pl/ )

       

    Ja powiem Wam, że trochę zgłupiałam, bo o tej pory nie zagłębiałam się w świat Yerba Mate i nie sądziłam, że ma tak wszechstronne działanie..

    Chyba najwyższa pora!

    A Wy ją pijecie?

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress