JAGLANY SNICKERS W SŁOICZKU – bezglutenowy, wegański, bez laktozy

Jak wiecie uwielbiam słoiczkowe desery – właśnie za to, że można zabrać je ze sobą wszędzie: do szkoły, pracy albo na piknik.

W słoiczkach przygotowuję zarowno lekkie, zdrowe sałatki ( takie jak pokazałam np. w Dzień Dobry TVN ), jak i słodkie desery ( czasami zdrowe, czasami mniej ;) ).

Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Smakuje genialnie!

Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy.

Zajadajcie!

  

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana sucha – 0,5 szkl

* mleko roślinne – 2 szkl

* cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki

* orzeszki ziemne  ( śmiało mogą być solone ) – ok.3/4 szkl

* gorzka czekolada – 100 g

* daktyle 0,5 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Daktyle zalewamy ok. 1 szklanki wrzątku, zostawiamy do moczenia. Po namoczeniu blendujemy na gładką masę.

Wypłukaną kaszę zalewamy 2 szkl mleka, gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania słodzimy i blendujemy na gładką masę.

Czekoladę roztapiamy w kąpiel wodnej z 1 łyżką mleka.

Do słoiczków naprzemiennie układamy kaszę, daktyle, czekoladę i podprażone orzechy.

Podajemy na zimno!

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ TARGROCH

http://targroch.pl/pl/

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ola
    23 sierpnia 2017 at 15:34

    Czy zamiast kaszy mogę użyć płatków jaglanych?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress