ZAPIEKANY WARKOCZ Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I WARZYWAMI

Uwielbiam faszerować ciasto francuskie – zarówno na słodko, jak i na ostro.

Kilka dni temu pokazałam Wam pyszną „zapiekankę”, którą zrobiłam z ciasta francuskiego i odrazu pojawiło się szaleństwo na facebooku!

I słuszne – bo zapiekanka wyszła genialna!

Ciasto francuskie wypełnione farszem serowym z warzywami jest świetnym pomysłem zarowno na obiad, jak i kolacje na ciepło.

Sprawdzi się rownież jako imprezowa przekąska!

Ps. fajnym dodatkiem jak np. sos czosnkowy.

   

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 1 op / 300 g

* ser żółty – ok. 250 g

* papryka czerwona – 1 szt

* kukurydza –  ok. 100

*  sól, pieprz, papryka ostra

* jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ścieramy ser żółtym dodajemy drobno okrojoną paprykę oraz kukuyrydzę.

Doprawiamy do smaku.

Ciasto francuskie rozcinamy na 3 dłgie płaty.

Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ).

 

Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość casny warkocz.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i psypujemy np. świeżym szczurekiem.

Pieczmy ok. 30 minut / 190C

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress