PIERNIKOWE „BROWNIE” Z MUSEM ARONIOWYM, GALARETKĄ Z OWOCÓW LEŚNYCH I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ

Moja przyjaciółka Oliwka przywiozła mi ostatnio całą, wielką siatę aronii z własnego ogrodu.

Część wykorzystałam do zrobienia pysznych dżemów,upiekłam genialne ciasto kokosowe, a resztę wykorzystuję do pysznych, codziennych deserów.

Zainspirowana konkursem #przepisnakopernika marki Kopernik stworzyłam fantastyczny deser, który nie tylko wygląda, ale i smakuje jak „milion dolarów”.

http://konkurs.kopernik.com.pl/

Znalezione obrazy dla zapytania kopernik logo

Mocno piernikowy spód a’la brownie, lekka aroniowa pianka, waniliowy, lekki krem i galaretka z owoców leśnych tworzą obłędną całość.

Palona beza włoska i piernikowa kruszonka dodają mu powera i sprawiają, że nikt się nie oprze!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 3 porcje)

PIERNIKOWE „BROWNIE”:

* pierniki Katarzynki w czekoladzie Kopernik – 10 szt

* pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik – 5 szt

* powidła śliwkowe – 1 pełna łyżka

* mleko 2% – ok. 1/3 szkl

* orzechy włoskie – 1 garstka

MUS ARONIOWY:

* aronie – 1,5 szkl

* śmietana 36% – 200 ml

* cukier puder – 2-3 łyżki

* agar agar – 2 łyżki

PIANKA WANILIOWA:

*  śmietana 36% -150 ml

* cukier puder – 2 łyżki

* ziarna wanilii

* agar agar – 1 czubata łyżka

GALARETKA Z JEŻYN:

* jeżyny ( lub np.borówki ) – 1 szkl

* cukier drobny- 3 łyżki

* agar agar – 2 łyżki

BEZA WŁOSKA:

* drobny cukier – 150 g

* białko z jaj rozm. M – 2 szt

* woda – 30 ml

DO DEKORACJI:

* aronie przesmażone z cukrem i pierniczki Uszatki Kopernik

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Naczynka ( np. większe filiżanki ) wykładamy folią spożywczą.

GALARETKA Z JEŻYN:

Owoce leśne przesmażamy z cukrem i odrobiną wody aż się rozpadną, blendujemy ( możemy dodatkowo przetrzeć przez sito ).

Agar agar rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, mieszamy, gotujemy, miksujemy z owocami.

Wkładamy do naczynek, wygładzamy, chłodzimy.

PIANKA WANILIOWA:

Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilią, dodajemy zagotowany z odrobiną wody agar agar , mieszamy. Wyciągamy na schłodzoną galaretkę.

MUS ARONIOWY:

Aronie przesmażamy z odrobiną wody, blendujemy na gładko ( możemy dodatkowo przetrzeć przez sito ).

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do owoców, wlewamy zagotowany wcześniej z odrobiną wody agar agar, miksujemy. Wyciągamy na schłodzoną piankę.

PIERNIKOWE „BROWNIE”:

Pierniczki zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy powidła śliwkowe oraz podprażone posiekane orzechy – wszystko razem blendujemy. Wyciągamy na schłodzoną piankę, wygładzamy.

BEZA WŁOSKA:

140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! )

W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru.

Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM!)

Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć.

CAŁOŚĆ:

Schłodzony deser dekorujemy bezą włoską, polewamy przesmażonymi z cukrem owocami leśnymi i posypujemy kruszonką piernikową.

Smacznego!

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress