KREM SEROWO-CZOSNKOWY Z GRZANKĄ

Jesień, to idealna pora, żeby sięgnąć po wszelkiego rodzaju rozgrzewające zupy-kremy.

Na stole króluje dyniowa, z pieczonej papryki, pomidorowa albo z korzennych warzyw.

Dziś mam da Was pyszny krem czosnkowy z ziemniakami oraz serem.

Podany z chrupiącą serowo-ziołową grzanką tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 4-5 porcji )

* czosnek – 1 główka

* ziemniaki – 4 szt

* bulion warzywny – ok. 1,5 l

*  masło – 2 łyżki

* wędzony boczek – 50 g

* ser żółty radamer – 100 g

* śmietana słodka 18% – ok. 125 ml

* świeża bagietka

* natka pietruszki

* sol, pieprz, majeranek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.

Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu.Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę,  następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek.

Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem.

Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ewelina
    14 grudnia 2017 at 14:21

    A ile cebuli?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress