CIASTO UCIERANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRUSZONKĄ

Uwielbiam masło orzechowe i to to już chyba wszyscy wiecie!

Na kanapki, do tostów, gofrów, pancakes, koktajli i ciast.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto ucierane z masłem orzechowym, kruszonką i orzechami laskowymi.

Błyskawiczne do zrobienia i mega mega pyszne!

Świetnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy albo mlekiem.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( duża blacha – ok. 25×28 )

*mąka pszenna – 420 g

*jajko – 3 szt

*cukier biały lub brązowy – 200 g

*masło orzechowe firmowe 100% crunchy Primavika – 230 g

*masło min. 82% ( miękkie ) – 110 g

*proszek do pieczenia – 1 pełna łyżeczka

*mleko 2% – 250 ml

*ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka

*orzechy laskowe – 1 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, mąką i cukrem – ma powstać sypka kruszonka.

Szklankę kruszonki odkładamy, do reszty dodajemy proszek do pieczenia, mleko i wanilię.

Wbijamy po jednym jajku cały czas miksując.

Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy, wylewamy na blachę.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C z termoobiegiem.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    K.M.
    20 października 2017 at 16:26

    Przepis super, tylko zastanawiam się czy aż prawie dwie szklanki cukru trzeba dodać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 października 2017 at 16:28

      O Matko, dobrze, że zauwazyłaś! :D 200 g ma być – 1 szkl i to jest koniecznie , bo masło orzechowe bez cukru.
      Ale by była cukrzyca po tych 2 szklankach :D

  • Reply
    Magda
    21 października 2017 at 14:38

    Czy ciasto miało wyjść wilgotne i lekko zakalcowate czy coś zrobiłam nie tak i wyszedł faktycznie zakalec? Dałam pół na pół mąkę zwykła i razowa, czyżby dlatego?
    Pozdrawiam

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress