MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM

Dawniej było tak, że wszelkiego rodzaju pulpeciki i klopsiki kojarzyły się wielu ze szpitalnym jedzeniem.

Dziś wracają do łask i goszczą w menu najlepszych restauracji.

Na blogu też musiały zagościć!

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, lekkie drobiowe meatballsy zapiekane ze świeżą chrupiącą cukinią oraz dużą ilością mojego ulubionego sera Bursztyn o lekko pikantnym smaku.

Smakują genialnie!

Są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie!

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

* mięso z indyka ( świeżo zmielone ) – 500 g
* ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara – 250 g
* biała cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bułka kajzerka – 1 szt  ( + mleko do namoczenia )
* duże jajko – 1 szt
* sól, pieprz, cząber
* świeży koperek
* świeża chili
* mąka pszenna do obtoczenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.

Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.

Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ).

Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut.

Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.

Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.

Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C

Podajemy gorące!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress