SŁODKA KULINARNA PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA – moje pierwsze warsztaty w Electrolux Taste Center

09.11. w czwartek poprowadziłam swoje pierwsze warsztaty w Electrolux Taste Center w Warszawie na ul. Karolkowej.

Miejsce wymarzone dla takiej imprezy!

Cudowna atmosfera!

Cudowna ekipa wielbicieli słodkości!

Cudowne smakołyki, które razem wspólnie wyczarowaliśmy!

Oby więcej takich warsztatów!

Oby więcej tak zgranej, fajnej ekipy!

W menu królowały słodkości z Włoch, Grecji, Indii i Hiszpanii:

 TORTA MIMOSA – włoskie ciasto biszkoptowe przełożone kremem

GULAB JAMUN – indyjskie „pączki” z syropem różanym i kardamonem

KSEROTIGANA – greckie faworki z syropem cukrowym i migdałami

TARTA DI SANTIAGO – hiszpańska tarta migdałowa

Na poczęstunek przygotowałam chrupiące HISZPAŃSKIE CHURROSY i MUS Z PIECZONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY.

Do tego pyszna SANGRIA Z POMARAŃCZAMI.

  

 

TARTA DE SANTIAGO

SKŁADNIKI:

* duże jajko – 3 szt

* obrane, zmielone migdały – 150 g

* drobny cukier – 150 g

* skórka z cytryny – 1 łyżka

* cynamon – 0,5 łyżeczki

* cukier puder

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tortownicę ( 23 cm ) smarujemy masłem, oprószamy mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 150C.

Jajka ubijamy z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem na gęstą, kremową mas ę.

Wsypujemy zmielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką.

Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy.

Dekorujemy cukrem pudem.

TORTA MIMOSA

( 2 tortownice o wym. 20cm )

CIASTO:

* jajko – 7 szt

* cukier – 200 g

* mąka ziemniaczana – 130 g

* mąka pszenna – 130 g

* żółty barwnik – nie konieczne, ale efekt będzie fajniejszy!

KREM 1:

* mleko – 1 l

* mąka – 150 g

* cukier – 300 g

* wanilia -1 laska

* żółtka – 8 szt

* skórka z cytryny – 1 łyżeczka

KREM 2:

* śmietana 36% – 400 g

* cukier puder – ok. 4-5 łyżek

DODATKOWO:

* mleko do namoczenia biszkoptów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy co najmniej 10 minut – masa musi być puszysta i jasna.

Dodajemy barwnik – miksujemy.

Wsypujemy przesiane ze sobą wcześniej mąki, delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy do dwóch tortownic o wymiarach 20 cm.

Pieczemy ok. 20 minut w 180C, studzimy.

KREM 1:

Mleko gotujemy z wanilią oraz skórką z cytryny.

Żółtka ucieramy z cukrem na kremową masę, dodajemy przesianą mąkę – miksujemy na gładko.

Z mleka wyciągamy laskę wanilii, dodajemy krem żółtkowy i bardzo dokładnie miksujemy na najmniejszym ogniu. Zdejmujemy z palnika.

KREM 2:

Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem.

CAŁOŚĆ:

Pierwszy biszkopt kroimy na 3 blaty, odcinamy jego boki.

1 blat – zostawiamy duży okrąg

2 blat – robimy mniejszy okrąg

3 blat – robimy najmniejszy okrąg

Drugi biszkopt kroimy w drobną kostkę ( jak na większe grzanki, odcinamy boki ).

Na desce z papierem do pieczenia układamy 1 blat, namaczamy mlekiem.

Smarujemy ¾ schłodzonego kremu, przykrywamy 2 blatem.

Smarujemy polową ubitej śmietany, przykrywamy ostatnim blatem.

Smarujemy resztą kremu.

Całość wokół smarujemy resztą śmietany.

Posypujemy ( przyklejamy ) pokrojone w kosteczkę ciasto.

Wkładamy do lodówki!

KSEROTIGANA

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) – 1 pełna łyżka

* oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki

* ciepła woda – ok. 1/4 szkl

* sól – 1 szczypta

* olej/oliwa do smażenia

SYROP:

* cukier – 280 g

* woda – ok. 0,5 szkl

* migdały

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę – zagniatamy.

Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).

Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ).

W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.

Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).

Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.

Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.

SYROP:

Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.

CAŁOŚĆ:

W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.

GULAB JAMUN

SKŁADNIKI:

* mleko w proszku ( nie granulowane ) – 200 g

* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka

* mąka pszenna – 1 czubata łyżka

* śmietana 18% gęsta, kwaśna – 100 ml

* olej do smażenia

SYROP:

* cukier – 300 g

* woda różana – 4-5 łyżek

* kardamon – kilka ziarenek

* wiórki kokosowe – do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką.

Dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto, formujemy kulki.

Uformowane smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.

Uwaga!

Tłuszcz nie może być gorący, bo wtedy kulki spieką się zewnątrz, a w środku będą surowe.

SYROP:

Ok.1,5-2 szklanek wody gotujemy z ziarnami kardamonu, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Wlewamy wodę różaną, podgrzewamy 2 minuty, zdejmujemy z palnika.

CAŁOŚĆ:

Do syropu wkładamy usmażone kulki, zostawiamy na co najmniej 30 minut.

Podajemy z syropem i prażonymi wiórkami lub pistacjami.

Dziękuję WSZYSTKIM uczestnikom za cudowną energię i power do gotowania!

Electrolux – za fantastyczne miejsce jakim jest Electrolux Taste Center i cały ogrom produktów na warsztaty!

Karinie – za pomoc w przygotowaniach i obecność na warsztatach!

Jesteście NAJ!

 

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress