WINA W KUCHNI

WINA – temat długi i szeroki.

Jedni nie wyobrażają sobie eleganckiego obiadu bez jego dodatku, a inni traktują wino jako zbędny dodatek zarezerwowany tylko i wyłącznie na specjalne okazje.

Jakie wina są najlepsze do gotowania?

Czym się kierować przy ich wyborze i jak dobierać je do potraw?

Dziś troszkę opowiem Wam o winach, a także o miłości do nich porozmawiam z doradcami sklepu Winezja.plktórzy na co dzień pomagają w wyborze wina swoim klientom.

Weźcie kieliszek wina, wygodnie usiądźcie i poczytajcie!

Zapraszam!

Wino to napój alkoholowy powstający w wyniku fermentacji miazgi lub soku winogronowego.

Drożdże zawarte w gronach przekształcają cukier w nich zawarty w alkohol i dwutlenek węgla.

Proces przekształcania soku winogronowego w wino nazywamy winifikacją. 

ZE WZGLĘDU NA ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU: 

– wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj

– wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu.

ZE WZGLĘDU NA BARWĘ:

( jednocześnie pokrywa się z różnicami w produkcji, zastosowaniu i cechach charakterystycznych )

wina czerwone (zwykle bardziej cierpkie, wytrawne),

wina białe (zwykle bardziej kwasowe, o różnym poziomie słodyczy)

wina różowe (pośrednie)

ZE WZGLĘDU NA CHARAKTER:

– spokojne – wszystkie wina, które nie musują

– musujące –  takie, które w wyniku specjalnego procesu produkcji pozostają nasycone dwutlenkiem węgla.

– wzmacniane – takie, do których w różnym momencie produkcji dodano destylat winny, dzięki czemu ich moc wzrosła.

 

DO GOTOWANIA

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię używać wina w kuchni ( udowodniłam to m.in. na castingu do Masterchefa, gdzie przygotowałam obłędny sos Prosecco do polędwiczki ).

Używam go nie tylko do sosów, ale również do duszenia mięs, przygotowywania włoskiego risotto, hiszpańskiej paelli, świątecznego bigosu, a nawet robienia nadzień do ciast!

Służy ono przede wszystkim jako przyprawa – ma za zadanie podkreślić i uwypuklić inne aromaty oraz zbalansować smak dania odrobiną kwasowości.

Odpowiednio dobrane niesamowicie wzbogaca smak i dlatego pamiętajmy, by unikać skrajnych połączeń, np. bardzo intensywnego wina do delikatnego dania.

DO PICIA

Idealnie dobrane wino do potrawy to takie, które jest wyczuwalne jedynie wtedy, gdy się go pije i nie przesłania smaku potrawy.

Dobrane niezbyt starannie przytłoczy potrawę i zdominuje – a tego z całą pewnością nikt nie chce.

Utarło się przekonanie, że do białych mięs i ryb podaje się wino białe, a do mięs czerwonych – wina czerwone.

W ostatnich latach zasady te są mocno kwestionowane i chyba nikogo nie powinno już dziwić picie czerwonego wina, np. beaujolais do ryb.

Warto skupić się na dodatkach do dania ( np.rodzaju sosu ) – to one powinny głównie decydować o wyborze wina.

Do deserów jednak zawsze wybierajmy wino o podobnej słodyczy co deser – inaczej wino wyda nam się bardzo kwaśne.

Do dań pikantnych najlepsze będą wina o niskim alkoholu, słodkie.

Do dań kwaśnych ( np.ryb czy też sałatek ) – wina o wysokiej kwasowości.

Kuchnie regionalne również zaprzeczają tym powszechnie utartym regułom.

Do lokalnej kuchni zawsze ( bez wyjątków! ) podaje się miejscowe wina.

Tak więc np. w wielu krajach śródziemnomorskich do owoców morza podaje się od wieków wina czerwone, bo akurat takie się tam robi, a np. w Alzacji, gdzie kuchnia jest bardzo ciężka, pełna kiszonej kapusty i tłustych mięs, dostaniemy do takich potraw wina białe. Albowiem z nich właśnie słynie ten region na cały świat.

JAKIE WINA POLECAM?

Chardonnay – do dań maślanych, z lekką kokosową nutą np. krewetki na maśle lub curry z mleczkiem kokosowym

Sauvignon blanc – do dań bardziej aromatycznych, z orzeźwiającą nutą np. sałatka z dodatkiem owocu pomarańczy

Merlot – do mięsa w owocowych sosach np. kaczka w pomarańczach

Wina z Bordeaux – dania z dziczyzny ( np. gulasze )

Chianti – sosy pomidorowe, dania mączne kuchni włoskiej

 

Ps. Najgorszą rzeczą, którą możemy zrobić, jest wybór wina tylko za pomocą portfela.

Drogie wino do niewłaściwej potrawy będzie w oczach znawców katastrofą.

Jeżeli nie jesteśmy pewni – warto skorzystać z pomocy sommeliera, nawet porada udzielona w centrum handlowym czy sklepie z winami będzie lepsza niż wybór na oślep.

A co na temat win powiedział mi doradca sklepu Winezja.pl

Zobaczcie!

O jakie wina najczęściej pytają nasi klienci w sklepie?

Dobre, niedrogie i delikatne :) Zdecydowana większość klientów szuka wina czerwonego, latem ta tendencja się zmienia. Dużo osób sięga po wina sprawdzone, nazywane przez nas bestsellerami. To wina, które najczęściej wybierają nasi klienci i do których powracają. Duża ilość ocen i opinii pomaga wszystkim niezdecydowanym w podjęciu ostatecznej decyzji.

Czy odwiedzają nas głównie osoby, które zdecydowanie znają się na winie?

W żadnym wypadku! Znajomość wiedzy o winie nie jest już powodem dla którego sięgamy po ten trunek. Coraz więcej Polaków zwyczajnie lubi pić wino – nie zawsze przy tym chcą szczególnie pogłębiać swoją wiedzę na jego temat. Dodatkowym plusem jest coraz łatwiejszy dostęp do niedrogich a smacznych egzemplarzy. Dla nas najważniejsze jest aby wino zwyczajnie smakowało danej osobie i pasowało do okazji.

Czy Klienci interesują się tematem łączenia wina z jedzeniem?

Tak, coraz częściej przygotowujemy zestawy win pod konkretne menu. Dzięki znajomości podstawowych zasad łączenia wina  z potrawami jesteśmy w stanie wynieść smak naszych dań na wyższy poziom. Często też, od razu przy zakupie, doradzamy z czym warto spróbować danego wina aby samemu przekonać się o tym jak wpływa na smak posiłku.

Czy istnieje wino uniwersalne, które pasować będzie do większości dań?

Chyba tylko prawdziwy szampan. Dobrze wykonany jest w stanie ,,unieść” każdą potrawę. Zwykło się tez mówić, że gdy ktoś chce podać jedno wino do całego lekkiego posiłku warto sięgnąć po prosecco. Bąbelki to zawsze dobry wybór.

Od czego zacząć swoją przygodę w kuchni z winem u boku?

Od próbowania i jeszcze raz próbowania. Polecamy powoli dołączać wina do dań, które na co dzień przygotowujemy i które zwyczajnie lubimy. Kiedy zamawiamy pizze spróbujmy otworzyć butelkę niedrogiego wina np. do tej z mięsem wybierzmy Carmenere, do trzech serów Rieslinga. Próbujmy podawać wino musujące przed posiłkiem (tak zwany aperitif). Pobudzi to apetyt gości i umili atmosferę czekania.

Na naszej stronie każde wino ma informację z jakim daniem smakuje najlepiej  np. nasz bestseller Conte di campiano appasimento to idealny towarzysz do mięsa z grilla.

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress