CHRUPIĄCE EKLERKI Z KREMEM MATCHA, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KOKOSOWYM „KAWIOREM”

Lubicie eklerki?

Ja bardzo!

Kojarzą mi się z latami dzieciństwa, kiedy to w sobotę babcia wysyłała mnie i brata na wielkie zakupy, wśród których królował chleb z chrupiącą skórką ( zawsze zjadałam piętki z dwóch stron! ), przyprawa maggi i kilka świeżutkich eklerek ze śmietanowym kremem.

To wspomnienie zawsze będzie wywoływać uśmiech na mojej buzi!

Zainspirowana dzieciństwem przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne eklerki w nowoczesnym wydaniu.

Chrupiące ciasto ptysiowe z frytowanymi  ( to takie gotowane z syropie cukrowym a potem smażone ) orzechami, obłędnym kremem z dodatkiem herbaty matcha, plastrem miodu z temperowanej białej czekolady i kawiorem kokosowym.

Całość smakowała OBŁĘDNIE! 

Tak naprawdę to brak słów, żeby wyrazić to, co się czuje po zjedzeniu pierwszego kęsa!

To trzeba spróbować!

  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

www.olejkonwenanse.pl

Ps. przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl – trzymajcie mocno mocno za mnie kciuki!

 

SKŁADNIKI:

EKLERKI:

* woda – 1 szkl

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna – 170 g

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z oliwą z oliwek – 125 g

MUS MATCHA:

* biała czekolada – 125 g

* herbata matcha – 2 łyżki

* śmietana 36% – 300 ml

* żelatyna – 7 g

„PLASTER MIODU” CZEKOLADOWY:

* biała czekolada ( najlepiej pastylki ) – 200 g

KOKOSOWY KAWIOR:

* syrop cukrowy – 50 g ( woda + cukier )

* mleko kokosowe – 100 g

* puree kokosowe – 50 g

* agar – 1,5g

* Olej Wielkopolski Kokos ( bardzo zimny! )

DODATKOWO:

* frytowane orzechy laskowe ( gotowane 30 minut w syropie cukrowym, a następnie smażone )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO PTYSIOWE:

W garnku gotujemy wodę z Olejem Wielkopolskim Rzepakowym, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką ( aż zacznie odchodzić od ścianek ).

Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy  na gładką masę.

Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę.

Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C. Studzimy.

MUS MATCHA:

150 ml śmietany gotujemy z matchą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną,  zalewamy posiekaną białą czekoladę i mieszamy na gładką, kremową masę.

Po wystudzeniu dodajemy ubitą na sztywno resztę śmietany, chłodzimy. Przed dekorowaniem ponownie ubijamy.

„PLASTER MIODU” CZEKOLADOWY:

Zatemperowaną białą czekoladę wylewamy na folię bąbelkową, chłodzimy. Odklejamy.

KOKOSOWY KAWIOR:

Syrop cukrowy mieszamy z mlekiem kokosowym oraz puree i agarem. Studzimy do 50C.

Wpuszczamy kropla o kropli na zimny olej.

CAŁOŚĆ:

Przekrojone na pół eklerki delikatnie moczymy w syropie cukrowym i obtaczamy w posiekanych orzechach.

Dekorujemy kremem matcha, przykrywamy czekoladowym „plastrem miodu” i dekorujemy kawiorem.


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress