JOGURTOWE OPONKI Z MUSEM JAŚMINOWYM I PUDREM Z ŻURAWINY

Strasznie lubię kulinarne wyzwania!

Gdy na Durszlak.pl został ogłoszony nowy, fantastyczny konkurs od razu wiedziałam, że spróbuję w nim swoich sił!

Podjęłam wyzwanie i postanowiłam olać konwenanse z olejem wielkopolskim.

  #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

www.olejkonwenanse.pl

Tradycyjny przepis w nowoczesnej odsłonie? Da się zrobić!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na znane wszystkim oponki ( donuty ) w restauracyjnym wydaniu.

Klasyczny cukier puder i lukier w tym wypadku z dumą zastępuje genialny mus jaśminowy oraz lśniąca polewa mirror glaze.

Całość wieńczy puder z żurawiny, który idealnie przełamuje słodki smak musu.

Deser może wygląda skomplikowanie, ale jest niesamowicie łatwy do zrobienia.

Efekt z całą pewnością zaskoczy wszystkich!

A Ci, którzy uwielbiają słodkości z przyjemnością sięgną po dokładkę!

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 8 szt )

JOGURTOWE OPONKI:

* mąka pszenna – 200 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cukier – 50 g

* jogurt grecki – 1 czubata łyżka

* mleko – 4 łyżki

* Olej Wielkopolski Rzepakowy z oliwą z oliwek – 4 łyżki + do smażenia

MUS JAŚMINOWY:

* mleko – 120 g

* herbata jaśminowa – 1 garść lub 5 saszetek

* cukier drobny – 38 g

* żółtko – 28 g

* żelatyna – 7 g

* biała czekolada – 160 g

* twaróg – 80 g

* śmietana ribon stage ( ubita na  „miękkie wierzchołki” ) – 300 g

MIRROR GLAZE:

* woda – 50 g

* cukier – 100 g

* glukoza – 100 g

* śmietana 36% – 65 g

* żelatyna – 7 g

* woda – 35 g

* biała czekolada – 100 g

* biały barwnik

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

OPONKI:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. 

Dodajemy mleko, jogurt i olej. Dokładnie mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto.

Podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.

Za pomocą szklanki wycinamy koła, a za pomocą zakrętki dziurkę w środku. 

Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano. Odsączamy.

MUS JAŚMINOWY:

Mleko gotujemy z herbatą jaśminową tworząc napar/odcedzamy, zostawiamy 100 g.

Żółtka ucieramy z cukrem, zalewamy naparem, energicznie mieszamy, stawiamy na kąpiel wodna i podgrzewamy do zgęstnienia ( 85C ).

Dodajemy namoczoną w odrobienie wody żelatynę, a następnie zalewamy posiekaną białą czekoladę.

Wrzucamy zmielony twaróg, mieszamy aż masa będzie gładka i kremowa ( możemy zmiksować! ).

Po wystudzeniu dodajemy ubitą na puch śmietanę, mieszamy. Wylewamy do foremek, wkładamy oponki, dociskamy, chłodzimy ( mrozimy ).

MIRROR GLAZE:

50 g wody, cukier i glukozę gotuję.

Śmietanę gotujemy, dodajemy żelatynę ( nie gotujemy ponownie! ).

Wszystko razem łączymy, zalewamy czekoladę, dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Foliujemy ( by nie wyschło ), odstawiamy.

   

CAŁOŚĆ:

Zamarznięte oponki z musem jaśminowym wyciągamy z mrożenia, oblewamy podgrzanym mirror glaze.

Dekorujemy pudrem z wysuszonej żurawiny.

Smacznego!

 

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress