EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWE Z MALINAMI

Niespodziewani goście!

Każdy z nas miał taką niespodziankę?!

U jednych wywołują niesamowitą radość, a u innych przerażenie w oczach, bo przecież „nie mam nic w lodówce!”.

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, ekspresowe ciasto – idealne właśnie dla niespodziewanych gości!

  

 

  W przygotowaniach jak zawsze pomógł mi nowy piekarnik parowy Electrolux.

Dzięki funkcji SZYBKIEGO NAGRZEWANIA nie musiałam długo czekać na nagrzanie do tych 170C – nagrzał się błyskawicznie, a w tym czasie ja wymieszałam składniki!

Kilka minut i gotowe!

Teraz niespodziewani goście już nie będą wywoływać przerażenia w oczach!

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 1,5 kubeczka
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* maliny + platki migdalów

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do miski wlewamy jogurt, a następnie po kolei dodajemy pozostałe składniki.

Mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×24 ), posypujemy owocami i płatkami migdałów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Smacznego!

 

Ps. tak jak mówiłam: funkcja szybkiego nagrzewania to prawdziwe „zbawienie” w przypadku nieplanowanych gości albo pośpiechu.

Mój piekarnik: CombieSteam Deluxe Electrolux

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress