TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO

Śledzie to taka ryba, którą jedni kochają, a inni wręcz przeciwnie.

Ja przyznaję, ż kiedyś nie bylam ich miłośniczką, ale zmieniło się to kilka lat temu, kiedy moja mama przeszła samą siebie przygotowują najlepsze na świecie śledzie po kaszubsku.

Od tamtej pory z wielka przyjemnością jem je zarówno w postaci sałatek, jak i np. obiadowych zapiekanek.

Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację.

Inspirowane kuchnią azjatycką połączenie niesamowicie delikatnego, kruchego ciasta ze śledziowym tatarem, grzybami shitake, delikatną śmietaną z wasabi i kawiorem z ogórka kiszonego z całą pewnością jest świetnym pomysłem!

Zaskakuje zarówno smakiem, jak i innowacyjnym wyglądem.

Zawsze zrobi furorę i na długo pozostanie w pamięci …. i na podniebieniu!

Mistrzostwo świata!

Ps. przepisem tym”walczę” w konkursie „Śledzik na każdą okazję” – najpierw zróbcie to danie w domu, a zaraz potem trzymajcie mocno mocno kciuki!

http://www.sekosa.pl/

Koniecznie!

 

SKŁADNIKI:

(  3 mini tarty )

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 125 g

* żółtko – 1 szt

* suszona cebulka – 1 garstka

* sól – 1 lyżeczka

* woda – 50 ml

TATAR ZE ŚLEDZIA:

* SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt

* jabłko zielone – 1 szt

* grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść

* cebula szalotka – 1 szt

* papryczka chili zielona i czerwona – 1 szt

* świeży szczypiorek – 1 pęczek

* miód rzepakowy – 1 łyżeczka

* natka pietruszki – 1 garstka

* musztarda francuska gorczycowa – 1 łyżeczka

* sok z cytryny – 1 łyżeczka

* cukier brązowy lub kokosowy – 1 szczypta

* pieprz – do smaku

CHRZANOWA ŚMIETANA:

* śmietana 36% ( gęsta, kremowa ) – 250 ml

* wasabi – 1 czubata łyżeczka

* sól, pieprz, sok z cytryny, cukier brązowy – do smaku

KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO:

* sok z kiszonych ogórków – 200 ml

* agar agar – 1 czubata łyżeczka

* bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C

TATAR:

Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę.

Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła.

Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Ostawiamy do przegryzienia.

CHRZANOWA ŚMIETANA:

Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem.

Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez noc ).

KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO:

Sok z ogórków grzejemy, dodajemy agar agar-gotujemy ciągle mieszając.

Przelewamy do strzykawki lub pipety i kropla po kropli wypuszczamy na mocno schłodzony olej.

Płuczemy pod bieżącą wodą.

CAŁOŚĆ:

Wypieczone foremki z kruchego ciasta napełniamy tatarem.

Układamy krążek zamarzniętej ( szybko rozmarza ) śmietany, posypujemy kawiorem z ogórka kiszonego.

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress