DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE

Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach.

I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka!

Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam „czegoś jeszcze”.

Też tak macie?

Czy żołądek to wytrzymał?!

Ano musiał!

Ale wiedziałam jak mu w tym pomóc!

Zainspirowana konkursem „Przy świątecznym stole” na Durszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji.

Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę.

Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch!

Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są mi straszne!

Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Szybko niweluje on uczucie sytości i przejedzenia oraz wzdęcia.

 

Drożdżowe tarty z przepysznym, delikatnym pasztetem z jajek i aromatyczną, mocno doprawioną (tak jak lubię ) białą kiełbasa oraz świeża rzeżuchą jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdy inny dzień.

Wszystko to wieńczy majonez – w nietypowej, wręcz królewskiej postaci.

Czyż nie jest pięknie? Jest!

I jest też smacznie!

Spróbujcie i Wy!

 

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE:

* świeże drożdże – 30 g

* ciepła woda  + ciepłe mleko – 125 ml + 125 ml

* wiejskie jajko – 1 szt + 1 jajko do posmarowania

* oliwa – ok. 60 ml

* cukier – 3 łyżki

* sól – 0,5 łyżeczki

* mąka pszenna – ok. 4 szkl ( 1 szkl = ok. 170 g )

PASZTET JAJECZNY + BIAŁA KIEŁBASA:

* jajka na twardo – 5 szt + 2 szt

* surowe jajko – 1 szt

* duża cebula – 1 szt

* natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek

* masło – 2 łyżki

* świeżo tarty chrzan – 1 łyżka

* bułka tarta – 2 łyżki

* sól, pieprz, gałka muszkatołowa

+ dobrej jakości parzona biała kiełbasa

MAJONEZ:

* jajko – 1 szt

* musztarda –  1 łyżeczka

* biały ocet winny – 1 łyżka

* olej słonecznikowy – ok. 350 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MAJONEZ:

Sparzone jajko wbijamy do wąskiego słoika, dodajemy sól, pieprz,musztardę oraz ocet.

Cały czas blendując wlewamy cieniutkim strumieniem olej – do momentu, aż masa stanie się jasna, gęsta i kremowa.

Tak przygotowany majonez wylewamy do foremek, mrozimy.

SPÓD:

Mleko mieszamy z wodą, łączymy z pokruszonymi drożdżami. Odstawiamy, aż zaczną pracować.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i dodajemy pozostałe składniki: jajko, oliwę.

Wlewamy drożdże, wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut.

FARSZ:

Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ).

Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę tartą.

Doprawiamy do smaku.

Wylewamy na podpieczony drożdżowy spód, układamy pozostałe, pokroje na cząstki jajka i plastry białej kiełbasy,

Pieczemy ok. 25-30 minut w 160C.

CAŁOŚĆ:

Majonezem oraz świeżą rzeżuchą i szczypiorkiem dekorujemy tartę, zajadamy.

Smacznego!

Ps. do 2 tart dodałam jajko „marynowane” przez chwilę w soku z buraka – stąd bordowa obwódka.

Drugie zostawiłam klasyczne.

Przy świątecznym stole

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress