„POLSKIE SKARBY KULINARNE” – nowy program edukacyjny Makro

10 kwietnia jak na skrzydłach popędziłam do Warszawy.

Zaproszona do Akademii Inspiracji Makro wzięłam udział w fanatycznym evencie „Polskie Skarby Kulinarne”, który okazał się nie tylko smaczny, ale i piękny pod kątem wizualnym.

„Polskie Skarby Kulinarne” to nowy program edukacyjny pod patronatem MAKRO Polska mający na celu pokazać i zwiększyć świadomość Polaków, że kuchnia polska to nie tylko bigos, żurek czy też kotlet schabowy, ale i i prawdziwe bogactwo smaków, które kształtowało się przez wieki czerpiąc z różnych kultur.

Program „Polskie Skarby Kulinarne” ma pokazać bogactwo polskiej tradycji kulinarnej, która przez wieki została zapomniana czy może też trochę wyparta przez wpływy z innych kuchni.

To pierwszy tego typu edukacyjny program społecznej odpowiedzialności biznesu w Polsce.

* Wiedzieliście że taki prawdziwy polski rosół smakuje jak azjatycka zupa Pho?

* Albo, że pasztety w dawnej Polsce były potrawą bardzo luksusową?

* Torty nie muszą być słodkie, a polewka nie musi być czarna?

Te i wiele, wiele innych faktów ma na celu uświadomić właśnie ten program.

Powiem Wam, że prelekcji i dyskusji prowadzonych przez znakomitych kucharzy współpracujących z Makro Polska oraz szefów kuchni znakomitych restauracji słuchałam z największą przyjemnością!

Zainspirowani wykładami mieliśmy okazję również wziąć udział na warsztatach prowadzonych przez szefa kuchni Muzeum Króla Jana III w Wilanowie Macieja Nowickiego.

Przygotowaliśmy mini torty z kapusty i własny ocet.

Nigdy bym nie przypuszczała, że połączenie słodkiego półkruchego ciasta z kwaśną kapustą będzie tak obłędnie smakować!

To było naprawdę genialne i przyznaję, że z wielką przyjemnością sięgnęłabym wtedy jeszcze po dokładkę!

Trzeba było jednak zostawić miejsce na obiad, który również zaskoczył swoim smakiem i różnorodnością oraz niecodziennym połączeniem smaków!

W menu oczywiście kuchnia polska.

Żur z szałszą

Najlepszy żur jaki jadłam!  ( od szefa kuchni wyciągnęłam informację, ze był z ziemniakami i topinamburem, na kwasie z rzodkiewek ) – to było mistrzostwo świata w kulinarnym wydaniu i jeszcze raz Wam powiem, że nigdy nie jadłam tak dobrego żuru.

Dalej: Jesiotr z sosem morawskim

 Soczewica z cąbrem i jajkami winnymi

Konfitura z marchwi z sucharami anyżowymi

Pasztet migdałowy z melonowym konfektem osobliwym.

To wszystko smakowało tak fantastycznie, że mimo że po urlopie miałam iść na dietę, to z przyjemnością sięgnęłam o dokładkę!

Z uśmiechem od ucha od ucha i pełnym brzuchem wracałam do domu!

Strasznie się cieszę, że powstają tego typu programy edukacyjne i mam nadzieję, że świadomość polaków dotycząca kuchni polskiej wzrośnie i odkrywać będziemy nowe-stare smaki zapomniane w dzisiejszej kuchni.

Mocno kibicuję!

A Was zapraszam na pyszne tartaletki inspirowane przepisem z warsztatów.

Gwarantuję, że każdemu z Was posmakują!

TARTALETKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MUSEM DYNIOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

NADZIENIE:

* kapusta kiszona/kwaszona – ok. 200 g

* puree z dyni piżmowej – ok. 2-3 łyżki

( upieczona, zblendowana dynia )

* cynamon – do smaku

* pieprz czarny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO PÓŁKRUCHE:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

NADZIENIE:

Kapustę drobno siekamy, dodajemy ok. 2-3 łyżki puree z dyni piżmowej ( jeśli nie macie piżmowej możecie użyć innej. Może być mrożona ).

Doprawiamy do smaku cynamonem i świeżo mielonym pieprzem ( ma być słodko-kwaśno-ostre ).

CAŁOŚĆ:

Foremki do tarteletek wylepiamy cienko rozwałkowanym kruchym ciastem, podpiekamy ok. 8 minut/180C.

Nakładamy nadzienie, delikatnie oprószamy pieprzem i pieczemy ok. 12-15 minut.

Ps. Program edukacyjny „Polskie Skarby Kulinarne” składa się z dwóch filarów:

– edukacja branży gastronomicznej poprzez warsztaty, spotkania, materiały edukacyjne  ( zarówno dla szefów kuchni, jak i restauratorów czy szkół gastronomicznych )

– popularyzacja wiedzy wśród konsumentów za pośrednictwem szefów kuchni oraz poprzez cykl filmów i animacji edukacyjnych.

A jaka jest dotychczasowa wiedza Polaków na temat Kuchni Polskiej?

Zobaczcie poniżej wyniki badań!

 

Ps. A Wam jakie dania najbardziej kojarzy się z kuchnią polską?

STYLIZACJA STOŁÓW:

Gabriela Sowa https://www.instagram.com/gabriela.sowaa/

Wpis powstał w wyniku współpracy z Makro Polska.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress