Tak jak ostatnio Wam pisałam jestem totalnie zakochana w cieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki.
Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie!
Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi.
Niesamowicie delikatne i puszyste!
Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek.
Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce.
SKŁADNIKI:
( ok. 12 szt )
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
+ marmolada wieloowocowa i ulubione owoce ( borówki, maliny, jeżyny, aronia )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.
Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy marmoladą i posypujemy owocami. Zaplatamy ozdobną bułeczkę.
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.
Pieczemy ok. 10-15 minut / 200C.
Smacznego!
No Comments