DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ I OWOCAMI

Tak jak ostatnio Wam pisałam jestem totalnie zakochana w cieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki.

Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie!

Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi.

Niesamowicie delikatne i puszyste! 

Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek.

Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce.

 

SKŁADNIKI:

( ok. 12 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 30 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 250 ml

* cukier – 100 g

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

+ marmolada wieloowocowa i ulubione owoce ( borówki, maliny, jeżyny, aronia )

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy.

Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy marmoladą i posypujemy owocami. Zaplatamy ozdobną bułeczkę.

Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia.

Pieczemy ok. 10-15 minut / 200C.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress