KUCHNIA EGIPSKA – cz. III

Jak dobrze wiecie zawsze wybierając się na urlop chcę poznać jak najwięcej smaków z danego regionu.

Próbowałam kuchni Greckiej będąc na Krecie i Rodos, kuchni włoskiej w Rzymie oraz Mediolanie, kuchni Hiszpańskiej na Gran Canarii, kuchni Węgierskiej, Chorwackiej w Splicie i na wyspie Hvar, a  teraz kuchnia arabska postanowiła mnie w sobie rozkochać.

Kuchni arabska bardzo różni się w zależności od regionu i inspirowana jest oryginalnymi kuchniami całego regionu – libańską, syryjską, grecką, turecką i egipską.

Wspólnymi elementami z całą pewnością jest upodobanie do warzyw takich jak bakłażan, pomidory, papryka, cukinia, pietruszka oraz cebula i czosnek oraz owoców – królują figi, cytryny i granaty.

W daniach głównych dominuje ryż, kasze oraz warzywa strączkowe takie jak ciecierzyca i soczewica.

Ziemniaki są rzadko spotykane, a dania doprawiane dużą ilością aromatycznych przypraw.

Dziś skupimy się na kuchni egipskiej.

Niektórzy twierdzą, że Egipcjaninie na gotowaniu wcale się nie znają, ale tak nie jest i odwiedzając Egipt warto spróbować lokalnych przysmaków i smaków charakterystycznych dla tego kraju.

Kuchnia egipska łączy tradycje Bliskiego Wschodu i krajów śródziemnomorskich, a dania są kombinacją warzyw i rożnych rodzajów mięs z sosami.

Potrawy są proste i szybkie.

Egipcjanie nie żałują przypraw, a dania doprawione są dużą ilością czosnku, cebuli, kminku, kurkumy, kolendry, sezamu, pietruszki i mięty.

Mieszkańcy południa kraju – Nubijczycy lubią pikantne dania, a mieszkańcy północy – unikają ostrych smaków.

Najważniejszymi składnikami kuchni egipskiej jest fasola (FUL) i bób.

Przygotowane są na dziesiątki różnych sposobów i jedzone nawet na śniadanie – zmiksowane z cebulą, pomidorami i przyprawami. 

W domach pasta taka jedzona jest z jajkiem, na ulicy natomiast sprzedawana w formie pasty do kanapek albo smażona w postaci klopsików (TA’AMIJA lub FALAFEL).

Większość potraw nie może obejść się bez chleba (AYSZ) w formie cienkiego, pustego placka przypominającego znany chyba wszystkim podpłomyk.

Służy on Egipcjanom do nabierania jedzenia, a wypełniony fasolą, warzywami, sosem z tahiny ( pasty sezamowej ) lub mięsem staje się sycącą , pożywną kanapką.

W Egipcie nie brakuje zup (SZORBA) – zarówno mięsnych (LAHMA), warzywnych (CHUDAR), jak i rybnych (SAMAK).

Uczta w gronie przyjaciół czy rodziny zaczyna się od przekąsek (MEZZE), wśród których królują marynowane warzywa (marchew, pietruszka, seler i bakłażan) z zimnymi sosami.

Mięso serwowane jest jako danie główne.

Ze względu na religię nie jada się wieprzowiny – mięsa uważanego za nieczyste.

Natomiast drób, wołowina i baranina serwowane są w przeróżnej postaci i podawane oczywiście z warzywami i chlebem.

Kto bardziej odważny może spróbować tamtejszego przysmaku – mięsa gołębia (HAMAM) nadziewanego ostro przyprawianym ryżem.

Owoce są produktem całorocznym.

W zimie dominują banany, truskawki, daktyle, granaty i pomarańcze, latem – melony, brzoskwinie, śliwki i winogrona.

Każdego wielbiciela słodkości z całą pewnością zaspokoi genialna Baklawa – strucel z orzechami i miodem znany również z kuchni greckiej i tureckiej.

Przyznaję, że na samo wspomnienie cieknie mi ślinka!

 

 

PRZYKŁADOWE MENU W CIĄGU DNIA:

ŚNIADANIA:

Są 2 obowiązkowe przysmaki, bez których śniadanie w Egipcie nie mogłoby się obejść: taameja i foul.

TAAMEJA – przypomina nasze tradycyjne kotlety mielone, ale jej głównym składnikiem jest fasola z przyprawami takimi kotletami bardzo często wypełnia się chlebki aysz.

FOUL – fasola przyrządza na tłuszczu, często w sosie pomidorowym.

LUNCH:

MOLOHEJA – podobna do szpinaku roślina przygotowywana w postaci zielonej zupy.

MAHSZI – danie przypominające polskie głąbki.

Ryż z odrobiną mięsa wołowego zawijamy w liście winogron, liście kapusty lub nadziewany w wydrążoną cukinię, pomidora czy bakłażana ( zapiekany ).

DODATKI:

TAHINA – sos sezamowy z czosnkiem i sokiem z limonki.

BABAGANUK –  tahina z pieczonym, a poźniej zmielonym bakłażanem, czosnkiem i natką pietruszki.

OBIAD:

Koniecznie MIĘSO: kurczak wołowina cielęcina lub baranina ( z wyjątkiem wieprzowiny ).

+ zupa: ADS – gęsta, fasolowa lub ISAN ASFUR – gotowana na wołowinie, z drobnym makaronem.

Obowiązkowe produkty to również: smażone bakłażany, pomidory z czosnkiem, warzywa w sosie pomidorowym, zielony groszek, marchewka, fasola szparagowa, biała fasola, ziemniaki

(Egipcjanie nie uznają ziemniaków jako jednego z głównych składników obiadu, lecz jako sałatkę).

Dużą popularnością cieszą się potrawy z makaronem np. EGIPSKA LASAGNE z mięsem mielonym w sosie beszamelowym ( często z cukinią ).

Bardzo popularne i niedrogie są w Egipcie OWOCE MORZA.

W lepszych restauracjach przyszłe danie można samemu wyłowić z wielkiego akwarium.

NAPOJE:

HERBATA – w Egipcie to niemalże napój narodowy a na herbatę Egipcjanie zawsze znajdą odpowiednie miejsce i czas.

Liście herbaciane gotuje się w czajniczku i słodzi. Najczęściej podaje się samą lub z dodatkiem mleka.

W upalne dni najlepiej pić herbatę miętową, która jest jedną z najpopularniejszych.

Herbata z cytryną podawana jest zazwyczaj osobie chorej.

KAWA – tradycyjnie mocna i bardzo słodka.

W tygielku parzona jest od razu z cukrem. Rozlewa się ją do maleńkich filiżanek.

Często dodatkiem do kawy jest kardamon.

NAJBARDZIEJ POPULARNE POTRAWY EGIPSKIE:

HARISA – sos przygotowany z pomidorów z dodatkiem dużej ilości aromatycznych przypraw, jajek i cebuli.

BATINGAN – marynowane i smażone oberżyny.

HUMMUS – pasta zrobiona z sezamu i grochu.

KOFTA EGIPSKA  – potrawa przygotowana z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego, cebuli, jajek, posiekanej pietruszki i innych przypraw, jest ona pieczona na rożnie i podawana z sosem i ryżem lub kaszą kuskus.

KUSHARI – składnikami posiłku są: ryż, makaron, soczewica, cebula; całość jest polana aromatycznym sosem pomidorowym lub czosnkowym

SHOARMA – czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką.

FALAFEL – kulki lub małe kotleciki z ciecierzycy lub bobu.

TORLI – duszone warzywa, serwowane zazwyczaj jako dodatek do mięsa.

MOLOCHIJA – zupa o smaku podobnym do zupy szczawiowej lub szpinakowej, jest gęsta i lekko kleista.

TABBULA – pyszna sałatka z kaszą kuskus, cebulą i aromatycznymi ziołami.

MAHALLABIYYA – ryżowy pudding z pistacjami.

SHORBA ADS – zupa z soczewicy, z dodatkiem mielonego kminku i cytryny

UMM ALI – słodkie ciasto z orzechami i rodzynkami, maczane w gorącym mleku

BASBUSA – deser z kaszy manny ze słodkim syropem, orzechami i rodzynkami i jogurtem

KUNAFA – cienkie ciasto (anielskie włosy), bakalie, sok

ATAIF – ciasto: drożdże, mleko, woda, mąka; wypełnione farszem z owoców lub/i bakalii, zaklejone w formie polskiego pieroga i polane syropem

…a smacznego mówi się nie przed, ale po posiłku.

Kuchnia jest fantastyczna, a wielbiciele mocnych, wyrazistych smaków z całą pewnością będą zachwyceni!

A Wy byście w Egipcie?

Lubicie kuchnię arabską?

Macie jakieś ulubione danie?

 

ps. zdjęcia pochodzą z legalnego stockowego źródła.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress