SHORBA ADS – ZUPA Z SOCZEWICĄ – kuchnia egipska

Podróże mnie niesamowicie inspirują.

Zawsze wracam z głową pełna pomysłów.

Nie tylko kulinarnych, ale i takich życiowych ( choć te kulinarne oczywiście zdecydowanie przeważają! ).

Z Egiptu również przewiozłam mnóstwo pomysłów w głowie i sercu.

Dziś zapraszam na pyszną zupę SHORBA ADS – jedną z najbardziej znanych ( oprócz mulochiji i labaneyi ) egipskich zup.

Bazuje ona tak jak większość dań kuchni arabskiej na roślinach strączkowych, dzięki czemu jest sycąca i zdrowa.

Połączenie aromatycznego bulionu z soczewicą oraz przyprawami tworzy fantastyczną całość, po której nie tylko wielbiciele podróży będą oblizywać się ze smakiem.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( ok. 6-8 porcji )

* soczewica czerwona – 300 g

* kurczak ( skrzydełka lub udka ) – ok. 300 g

* cebula biała   – 2 szt

* pomidory ( miękkie, soczyste ) – 4 szt

* czosnek – 3 ząbki

* oliwa  z oliwek

* kminek – 0,5 łyżeczki

* cytryna

* sól, pieprz

* migdały/orzechy

* natka pietruszki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na kurczaku gotujemy bulion. Migdały prażymy.

Do wywaru dodajemy pokrojoną w piórka 1 cebulę, kminek oraz soczewicę. Gotujemy ok. 30 minut.

Drugą cebulę drobno siekamy, szklimy na oliwie razem z czosnkiem. 

Sparzone pomidory obieramy ze skórki.

Wszystko dajemy do gotującej się zupy, doprawiamy solą, pierzem , sokiem z cytryny.

Miksujemy na gładki krem, podajemy z migdałami/orzechami oraz pietruszką.

Możemy dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress